Primerjava pečatov celinskih in primorskih mest na Slovenskem v srednjem veku - Juhart, Dejan (Acta Histriae, 2024)
Pečati so predstavljali izredno pomembno pravico srednjeveških mest in trgov. Ti so s pridobitvijo pečata namreč postali tudi pravne osebe. Na celotnem slovenskem ozemlju je v teku srednjega veka pečate imelo 32 mest in 7 trgov. Pričujoč članek na podlagi teh pečatov ponuja primerjavo med celinskimi in primorskimi mesti, ki do sedaj še ni bila opravljena. Obravnavana je sestava pečatnih polj, velikost, oblika, napis in barva srednjeveških pečatov.
Keywords: defensive walls; market town; mesto; Middle Ages; obzidje; pečati; seal; sfragistika; sigillography; srednji vek; town; trg; zgodovina Slovenije