Against the conversational model of legal interpretation - Poggi, Francesca (Revus (Ljubljana), 2020)
Avtorica kritizira trditev t. im. pogovornega modela, po kateri se pravno razlaganje bistveno ne razlikuje od običajnega razumevanja. Skladno s tem modelom gre namreč v obeh primerih za postopek sklepanja, kakršnega je Paul Grice opisoval s svojim naukom o pogovornih implikacijah. Cilj te razprave je dokazati nasprotno, in sicer da t. im. zakonodajni namen ne more igrati enake vloge, kot jo ima namen govorca v običajnem razumevanju.
Keywords: conversational implicatures; govorčev namen; legal interpretation; legislative intent; pogovorne implikacije; pravno razlaganje; speaker`s meaning; zakonodajni namen