Slovnični, biološki, generični spol ter sodobna raba v slovenščini in češčini - Stankovska, Petra (Slavistična revija, 2019)
Prispevek se ukvarja z načinom izražanja biološkega spola in njegovega razmerja do slovničnega spola v sodobnih slovenskih in čeških besedilih s posebnim ozirom na pravilnike Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Filozofske fakultete Karlove univerze v Pragi. Raziskava se kontrastivno posveča izbranim slovničnim prvinam obeh jezikovnih sistemov, sporočevalni funkciji jezika v besedilu in smiselnosti oziroma načinu uresničevanja spolno občutljive rabe jezika v čeških in slovenskih besedilih.
Keywords: besedilo; Czech; češčina; funkcijska zvrst; gender-fair language; grammatical system; noun; samostalnik; Slovenian language; slovenščina; slovnični sistem; spolno občutljiva raba jezika; text; text type