Benigna hiperplazija prostate - si lahko pomagamo z zdravilnimi rastlinami? - Janeš, Damjan (Farmacevtski vestnik, 2014)
V članku predstavljamo zdravilne rastline, ki so se v zadnjih letih uveljavile kot učinkovita pomoč pri lajšanju simptomov benigne hiperplazije prostate. S kliničnimi dokazi je najbolj podprta uporaba plodov žagastolistne palme, lubja afriškega pigeja in korenin velike koprive, med novejšimi pa korenike hipoksisa. V tradicionalni ljudski medicini so se uveljavili zlasti semena navadne buče in zel drobnocvetnega vrbovca. Skupna lastnost naštetih rastlin je vsebnost fitosterolov, ki so glavne učinkovine.
Keywords: benign hyperplasia of prostate; benigna hiperplazija prostate; klinični dokazi; medicinal plants; rastlinske učinkovine