Odd edge-colorability of subcubic graphs - Atanasov, Risto (Ars mathematica contemporanea, 2016)
Barvanje povezav grafa ?$G$? se imenuuje liho, če je za vsako vozlišče v grafa ?$G$? in za vsako barvo ?$c$?, vozlišče v bodisi incidentno liho mnogo povezavam z barvo ?$c$? bodisi nobeni povezavi z barvo ?$c$?. Minimalno število barv, potrebnih za liho barvanje povezav grafa ?$G$? je lihi kromatični indeks ?$χ_o^{′}(G)$?. Te pojme je vpeljal Pyber, ki je pokazal, da 4 barve zadoščajo za liho barvanje povezav vsakega enostavnega grafa. V članku, obravnavamo subkubične grafe brez zank, in podamo popolno karakterizacijo v smislu vrednosti njihovega lihega kromatskega indeksa.
Keywords: lihi kromatični indeks; liho barvanje povezav; liho pokritje povezav; odd chromatic index; odd edge-coloring; odd edge-covering; subcubic graph; subkubičen graf; T-join; T-spoj