Aktualni problemi šole - Adam, Andrej (Časopis za kritiko znanosti, 2014)
V članku poskušamo razumeti dvoje: (1) najprej na splošno, kako lahko v dobi "človeškega kapitala" poteka neoliberalni napad na šolo, in nato (2), kakšno obliko je ta napad dobil pri nas. Danes lahko v vseh razvitih kapitalističnih državah opazujemo podrejanje šole ekonomiji, a medtem ko se v nekaterih najbolj razvitih državah to podrejanje dogaja ob nezmanjšanih vlaganjih v šolo, je ta napad pri nas veliko bolj neposreden in surov - oblast pričakuje podrejanje šole trgu in hkratnem manjšanju vložkov vanjo. V obeh primerih pa velja, da do napada, ki šolo podreja kapitalu, ne bi prišlo, ali bi se zgodil veliko teže, če ga ne bi spremljal novi šolski diskurz, h kateremu veliko prispevajo sami učitelji, bodisi s pasivnostjo bodisi z nerazumevanjem sodobne šolske stvarnosti. V članku se pretežno opiramo na delo Christiana Lavala Šola in podjetje.
Keywords: Človeški kapital; izobraževanje; Neoliberalizem; Reforme; Šola