Ekološke in gozdnojitvene osnove za podsadnjo bukve v antropogenih smrekovih sestojih - Simončič, Primož (Gozdarski vestnik, 2005)
Raziskovalna naloga "Vnašanje listavcev za trajnostno gospodarjenje z gozdovi"je bila vključena v akcijo 5 (Key Action 5): Trajnostno kmetijstvo, ribištvo in gozdarstvo ter celovit razvoj podeželja in gorskih predelov - 5.3.1 Mnogonamensko gospodarjenje z gozdovi. Premena s podsadnjo in setvijo, in ne s sečnjo na golo, izpolnjuje merila za trajnostno gospodarjenje z gozdomin zadovoljuje družbene zahteve po dobro premišljenih načinih gospodarjenja, zaradi katerih dojema javnost gospodarjenje z gozdovi pozitivno. Veliki goloseki v Evropi z izjemo Slovenije so eden poglavitnih razlogov za to, da je sedanji način gozdnega gospodarjenja slabo sprejet v javnosti. Znanje o značilnostih izkoriščanja svetlobe, modelu rasti in sencozdržnosti ciljnih listnatih vrst ter ugotovitve o konkurenci med podsajenimi listavci in odraslimi smrekami bodo pri gospodarjenju z gozdom omogočile postopno premeno čistih smrekovih sestojev brez golosekov. Tehnološki rezultat projekta na področju gojenja gozdov bo pomembno prispeval k evropskemu gozdarstvu.
Keywords: bukov gozd; Fagus sylvatica; Picea abies; smrekov gozd; smrekovi sestoji