Interdisciplinarni umetnik z doktoratom iz glasbe, ki pa ne bere not. Raziskuje in ustvarja pot zvokov, zlitih s podobami. - Droljc, Tadej (Strašno hudi, 2024)
Tadej Droljc vrtinči elektronsko glasbo in z računalnikom ustvarja avdiovizualne kompozicije. Predstavlja jih po vsem svetu. Med drugim je sodeloval na znamenitem festivalu Ars Electronica, na cannskem Marche du Film, Semibreve, Node, Sonica Glasgow itn. Za svoje delo je prejel več mednarodnih nagrad in priznanj, kakršna je denimo nagrado Edigma-Semibreve, pa Lumen Prize Students Award. Sicer pa je doktor znanosti. Doktorski študij o avdiovizualni kompoziciji je zaključil na Center for Research in New Music na britanski univerzi v Huddersfieldu, kjer je nato tudi poučeval računalniško kompozicijo. Pri tem je morda nenavadno, da pri svojem delu ne uporablja not, oziroma jih niti ne bere, toda prav res nenavadno, če že ne čarobno, pa je spremljati zvočne in vizualne strukture, ki nastajajo izpod njegovih računalniških tipk. "Vizualno in zvočno me zanimajo bolj organske zadeve, ki izhajajo iz naravnih procesov, hkrati pa zelo rad kršim ta pravila. Ta svet je miks nerealnega in organskega." Projekt Žarkolom. Fotografija je zajeta iz posnetka avdiovizualnega performanca s Tadejem Droljcem. Prisluhnite podkastu, v katerem se nam je pridružil tudi Anže Zorman, Tadejev kolega z Radia Študent in dober prijatelj.
https://www.strasnohudi.si/podkasti/tadej-droljc
Keywords: Avdio portreti; Portreti; Zvočni zapisi