Libri moralium in Iob (vol. I, 2a–214a, vol. II, 2 b–228a, vol. III, 2a–187 a, vol. IV, 1a–175b) - Gregorius Magnus (rokopisi)
I:Fizični opis: Foliji so velikosti 34,1 x 24,7 cm, zapis je dvokolonski, pisava je romanska minuskula. Besedilo je izpisano s skoraj črno tinto, medtem ko so incipiti, ekspliciti in posamezna imena izpisani z rdečo tinto. Današnja vezava (rjavo usnje prek kartonske osnove) je iz let 1765-1780.Okras: V rokopisu je dvanajstih kaligrafskih inicial, izpisanih v rdeči tinti, visokih 2-3 vrstice. Dekorativno so poudarjene tudi prve besede na začetku vsake knjige in posebej velja omeniti zanimive opozorilne znake (nota), ki jih je pisar dodajal ob besedilu. Poglavitni okras kodeksa pa predstavlja enajst velikih slikarskih inicial (f. 2v, 9v, 21v, 43r, 59r, 81r, 106r, 124r, 142r, 170r, 198r). Slikarske iniciale so oblikovane v prepletu romanskega vitičevja in živali, med katerimi prevladujejo zmaji in ptice. Izoblikovane so kot monumentalne, čvrste kompozicije, izrisane pretežno z rdečo tinto. Obrisi živali in dekorativne sponke so izrisani s črno tinto, ki jo mestoma dopolnjuje rdeča. Pokrivne barve, ki zapolnjujejo črkovno polje, so intenzivna oker rumena, živo zelena in azurno modra. Debla črk so razcepljena, ornamentalno uvite vitice imajo značilne zaprte, izvihnjene, srčaste, zrcalnosrčaste in kroglaste listne nastavke. Nataša Golob anonimnega slikarja, ki je naslikal iniciale v Gregorjevih Moralija, poimenuje z zasilnim imenom Gregorjev mojster in mu pripiše še nekaj inicial v obeh knjigah o zakramentih Huga Svetoviktorskega (NUK Ms 9/I in 9/II) ter sodelovanje pri izvedbi nekaterih drugih inicial v stiških rokopisih. Iniciala R (f. 2v) je visoka 18 vrstic. Močno, razcepljeno deblo črke je obrisano v rdeči tinti, medtem ko sta zmaja, ki z uvitima telesoma oblikujeta trebuh in rep črke, narisana s črno tinto. Le krilca zmajev (in rep spodnjega zmaja, ki ima obliko brsta) so izrisana z rdečo tinto. Telesi zmajev sta pokriti z zelenimi pikami. Enaka zelena je poleg azurno modre in oker barve uporabljena kot pokrivna barva v slikarskem polju črke, ki ga napolnjuje dekorativen preplet vitic z listi jajčastih in srčastih oblik. Vitice so na deblo črke pripete z dvema dekorativnima sponkama oker rumene barve. Zmaja pripadata značilnemu romanskemu repertoarju dekorativnih zoomorfnih oblik, ki jih v najrazličnejših variacijah srečujemo tako v monumentalni umetnosti kot v knjižnem slikarstvu. Vloga v oblikovanju iniciale je predvsem dekorativna, vendar zaradi motiva zavozlanega repa in estetiziranega uvijanja teles, ki se povsem prilagajajo obliki črke, upravičeno sklepamo tudi na simbolično pomenljivost v smislu premaganih demonskih sil, zmajev, ki so, kot pravi Nataša Golob, 'postali ponižni nosilci črke, ki je barviti glasnik božjega razodetja'.Črka S na f. 21v je primer nekoliko skromnejše iniciale, oblikovane na podoben način kot iniciala R na f. 2v, vendar brez zoomorfnih dekorativnih prvin.II:Foliji so velikosti 25,1 x 17,4 cm.Vezava: 17.  (18.?) st., svetlo rjavo usnje prek kartonske osnove.Pisava: Pozna karolina.Okras: Večbarvne iniciale z rastlinsko in živalsko ornamentiko (npr. Q - 3v, M - 42r, E - 78v).III:Foliji so velikosti 33,6 x 22,2 cm.Vezava: 17.  (18.?) st., svetlo rjavo usnje prek kartonske osnove.Pisava: Pozna karolina.Okras: Večbarvne iniciale z rastlinsko in živalsko ornamentiko (npr. N - 2r, Q (nebarvan) - 2r, P - 14r, Q - 37r).IV:Foliji so velikosti 33,5 x 21,7 cm.Vezava: 17.  (18.?) st., svetlo rjavo usnje prek kartonske osnove.Pisava: Pozna karolina.Okras: Večbarvne iniciale z rastlinsko in živalsko ornamentiko (npr. R - 1r, P - 1v, D - 17r, B - 39r, I - 64r, znak/okras (rastl. skica?) - 81v, S - 96v).(Germ 2005, str. 76-77; gl. Kos-Stele 1931, str. 23-25; Golob 1994, str. 176-179.)
Zapiski o sedmih lepih umetnostih in verzi modrijanov: Bias Pertinerus, Pitacus Mitillentus, Fliobolus, Periander Chorinthius, Solon Atheniensis (vol. I, 1a); citati moralne vsebine iz 13. stol. (vol. II, 228 b); zagovor proti zobobolu, račun, besedilo z napevom s pomočjo solmizacijskih zlogov, zapiski iz 14. stol. (vol. III, 1a, 188a–188b).
Keywords: moralna teologija; patristika; svetopisemski komentarji; trpljenje