Linear two-scale model for determining the mechanical properties of a textile composite material - Kroupa, Tomáš (Materiali in tehnologije, 2012)
Z uporabo metode končnih elementov so izračunane inženirske konstante za opis mehanskega makrodimenzionalnega ogljik-aramidnega modela kompozita. Uporabljena sta dva poddimenzionalna modela za manjše ustrezne prostornine. Mikrodimenzionalni model je periodično ponavljanje prostornine, ki se ponavlja za ves kompozit za matico in vpleteno vlakno. Mezodimenzionalni model je spletna celica iz štirih vpletenih vlaken in se ponavlja v vsem kompozitu z lastnostmi mikromodela in matice. Modeli končnih elementov so vgrajeni v paketa Siemens NX 7.5 in MSC.Marc 2008r1 z uporabo podrutin.
Keywords: aramid; mechanical properties; mehanske lastnosti; composite; kompozit; textile; tekstil; fibers; carbon; vlakna; ogljik; epoksi; epoxy; tensile; natezne lastnosti; finite element method; finite-element analysis; metoda končnih elementov