Les/Wood, Vol. 66, No. 1, June 2017 17 VPLIV SUŠILNEGA POSTOPKA NA KAKOVOST IN IZKORISTEK BUKOVEGA ŽAGANEGA LESA IMPACT OF THE DRYING PROCESS ON THE QUALITY AND UTILIZATION RATE OF SAWN BEECHWOOD Aleš Straže1*, Maks Merela1, Katarina Čufar1, Bogdan Šega1, Dominika Gornik Bučar1, Željko Gorišek1 Izvleček / Abstract Izvleček: Ocenjevali smo kakovost bukovega žaganega lesa pred in po industrijskem normalno-temperaturnem kon- vekcijskem komorskem sušenju in po sušenju na prostem. Pri svežih žaganicah debeline 42 mm, dolžine 2,6 m do 5 m, smo izmerili dimenzije ter določili število in velikost čelnih in površinskih razpok ter poklin na grčah. Deskam smo določili še orientacijo in smer lesnih vlaken, število in velikost grč, prisotnost rdečega srca in veženja. S temi kriteriji smo deske razvrstili po kakovosti pred in po koncu sušenja v skladu s pravili Evropskega združenja žagarske industrije (EOS). Ugotovili smo značilen vpliv obeh sušilnih postopkov na pojav sušilnih napak, razlik med postopkoma nismo potrdili. Najbolj se je po sušenju povečalo število in velikost površinskih razpok, še posebej v nižjih B- in C-kakovostnih razredih, kot tudi čelne razpoke. Slednje so prispevale največ k nižanju kakovosti žaganic po sušenju iz A- v B- ali nižji kakovostni razred. Po tehničnem in naravnem sušenju smo 20 % in 33,3 % kakovost žaganic ocenili slabše. Prispevek je del raziskave sledenja kakovosti lesa bukve (Fagus sylvatica) od gozda do izdelka. Ključne besede: les, bukev (Fagus sylvatica), konvekcijsko komorsko sušenje, sušenje na prostem, napake pri sušenju, kakovost lesa Abstract: We estimated the quality of beech (Fagus sylvatica) sawn timber before and after the industrial normal-tem- perature convection kiln drying and after air drying. We analysed 42 mm thick and 2.6 m to 5 m long boards, where we measured the number and size of end- and surface cracks, and fissures close to the knots. The orientation and direction of the wood grain, the number and size of knots as well as occurrence of red-heart and twisting were also determined. We ranked the boards using these criteria before and after the end of the drying processes in accordance with the stan- dard of the European Organization of the Sawmill industry (EOS). We found a significant effect of drying on the occurrence of drying defects, but differences between the two procedures were not confirmed. The increase in the number and size of the surface and end cracks, especially in the boards assessed to lower B- and C-classes was obvious. The latter mainly contributed to the lowering of the quality of the sawn timber after drying from the A- to B- or lower class. After the kiln and air drying 20 % and 33 % of the sawn timber quality was degraded, respectively. The presented research was part of a larger study where we followed the quality of the beech timber from the forest to the final product. Keywords: wood, beech (Fagus sylvatica), kiln drying, air drying, drying defects, timber quality nih in mehanskih lastnostih lesa. To za les predstavlja precejšnje obremenitve in s tem pogosto pojavljanje mehanskih poškodb, kot so raznovrstne razpoke in veženja (Cassens, 2002; Gorišek et al., 1994; Gorišek & Straže, 2007; Gorišek et al., 2000; Straže & Gorišek, 2011a; Straže et al., 2011; Welling, 2010), ali različnih obarvanj abiotskega ali biotskega izvora (Gorišek, 1995; Gorišek et al., 2000; Koch et al., 2003). Sušilne napake predstavljajo razvrednotenje lesa, kar se odraža pri razvrščanju žaganega lesa v nižje kakovostne razrede, na tržišču pa se dosegajo nižje cene (Gorišek & Pervan, 1999; Jameson et al., 2004; Pervan et al., 2006). 1 UVOD 1 INTRODUCTION Kakovost sušenja lesa, kot ključnega postopka v procesu predelave lesa od gozda do izdelka, ocenju- jemo z vidika pojava napak, ki nastanejo v samem po- stopku. Sušenje je razmeroma dolgotrajen in energetsko zahteven, a nujen predelovalni postopek, med katerim pride do bistvenih sprememb v fizikal- 1 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za le- sarstvo, Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana, SLO * e-pošta: ales.straze@bf.uni-lj.si; telefon: 01-320-3635 UDK 630*847 Izvirni znanstveni članek / Original scientific article Vol. 66, No. 1, 17-26 DOI: https://doi.org/10.26614/les-wood.2017.v66n01a02 Les/Wood, Vol. 66, No. 1, June 2017 Straže, A., Merela, M., Čufar, K., Šega, B., Gornik Bučar, D., & Gorišek, Ž.: Impact of the drying process on the quality and utilization rate of sawn beechwood 18 Zaradi individualnih karakteristik različnih lesnih vrst in kategorij lesa, kot so juvenilni, kompresijski, tenzijski les ali les iz krošnje, se je mnogim napakam sušenja težko izogniti, z neustreznim vodenjem su- šenja pa se nastanek napak le še stopnjuje (Keisuke et al., 2011). Težave še povečuje izrazita anizotropija krčenja in ortotropne mehanske lastnosti (Perre & Turner, 2007). Pri ocenjevanju kakovosti se zato po- gosto težko opredelimo ali so vzroki za nastale na- pake značilna zgradba in inherentne lastnosti lesa ali pa nestrokovno vodenje sušilnega postopka (Wel- ling, 2010). Sušenje bukovine glede na njeno gostoto obi- čajno poteka ugodno. Prevodnost beljave je dobra, zato je sušenje svežega lesa razmeroma hitro (Perre & Turner, 2007; Rosenkilde, 2002; Straže & Gorišek, 2011b). Spomladi je primerno tudi sušenje na pro- stem. Sušenje bukovine z rdečim srcem poteka bi- stveno počasneje in lahko pride do kolapsa lesa (Gorišek & Straže, 2009). Ker ima rdeče srce nizko permeabilnost, se težave kažejo tudi pri intenzivnih postopkih sušenja (vakuumskem, visokofrekven- čnem), pri krivljenju in impregnabilnosti (Gorišek & Straže, 2009). Pri sušenju pod točko nasičenja celi- čnih sten je sušenje bukovine neugodno (Straže & Gorišek, 2009), saj je zaradi velikega krčenja na- gnjena k pokanju in velikim deformacijam prečnega prereza (Cividini et al., 2007). Pri večjih debelinah tangencialno orientiranega žaganega lesa moramo biti pazljivi na nastanek zaskorjenja ali celo satavosti (Gorišek & Straže, 2012). Počasno sušenje in neza- dostno prepihovanje pogosto vodi do biotskega obarvanja bukovine, v konvencionalnem sušenju pa se pri debelejših sortimentih pogosto pojavi obar- vanje sredice. Svežo bukovino zato čim hitreje na- letvičimo in sušimo pri nižjih temperaturah s hitrostjo zraka vsaj 2 m/s in pri relativni zračni vlaž- nosti 65 %. Pravilna izbira in načrtovanje sušilnega po- stopka ter vestno vodenje in izvajanje ustreznih ukrepov so bistvenega pomena za ohranjanje ozi- roma povečanje kakovosti osušenega lesa. Osušen les ima boljše mehanske lastnosti, je dimenzijsko stabilen, je manj dovzeten za okužbe s škodljivci in povzroča manj težav v nadaljnjih predelovalnih po- stopkih (Gorišek et al., 1994). Na osušenem lesu najprej opazimo zunanje raz- poke. Najbolj očitne so čelne reže, ki lahko nastanejo zaradi sproščanja rastnih napetosti že pred suše- njem (Gorišek & Straže, 2009; Oltean et al., 2007). Nastanek razpok lahko delno preprečimo z mehan- skimi spojkami in s pravilnim zlaganjem v prizmati- čne zložaje, tako da distančne letvice postavimo na sam rob zložaja (Straže et al., 2010). Napoke ali reže pa nastanejo tudi zaradi visoke prečne natezne na- petosti, ki se pojavi zaradi hitrega sušenja čelnih po- vršin. Hitrejše sušenje omogočata učinkovita toka proste in vezane vode v vzdolžni smeri, zaradi česar nastane vzdolž sortimenta visok vlažnostni gradient. Hitro sušenje čel preprečujemo s paro neprepus- tnimi premazi in z načrtovanjem primernih progra- mov sušenja, ki so za določeno lesno vrsto usklajeni z njenimi permeabilnostnimi in difuzijskimi karakte- ristikami (Gorišek & Straže, 2009). Površinske razpoke ali pokline izključno pripisu- jemo nestrokovnemu pristopu k sušenju. Pokline na- stanejo na začetku sušenja na tangencialnih površinah, pri lesnih vrstah, ki so slabo permeabilne. Površina se pri preostrih pogojih sušenja hitro osuši pod točko nasičenja celičnih sten, sredica pa ostane še vlažna (Oltean et al., 2007; Salin, 2008; Salin, 1992). Krčenje površine povzroči nastanek površin- skih nateznih napetosti, kar ob prekoračitvi trdnosti vodi do »pretrganja« lesnega tkiva (Keisuke et al., 2011). Da preprečimo nastanek poklin, moramo na začetku sušenja psihrometrsko razliko in hitrost giba- nja zraka uskladiti s kapilarnim tokom proste vode iz sredice lesa proti površini (Welling et al., 2003), učin- kovito pa je tudi sušenje v oscilirajoči klimi (Milić et al., 2013; Salin, 2003). Pri sušenju do nižjih končnih vlažnosti se napetostno polje obrne, kar privede do zapiranja površinskih razpok. Po sušenju zato pokline pogosto spregledamo, kot napako pa jih ponovno za- znamo v nadaljnjih postopkih predelave, najpogo- steje pri površinski obdelavi. Pomembno vlogo pri ocenjevanju kakovosti su- šenja ima zaskoritev in pojav satastih razpok, ki so posledica sušilnih napetosti. Zaradi diferencialnega krčenja se sušilnim napetostim v konvencionalnih postopkih sušenja ne moremo izogniti, zato je zelo pomemben strog nadzor nad vlažnostnim gradien- tom. Če zaskorjenje še pravočasno opazimo, ga od- pravimo s krajšimi periodami navlaževanja površin, na koncu sušenja pa je obvezno opraviti še fazo kon- dicioniranja. Bukovina je zaradi velikih skrčkov še po- sebej nagnjena k zaskorjenju. Kakovost posušenega žaganega lesa je posledi- čno značilno odvisna tudi od postopka sušenja. Straže, A., Merela, M., Čufar, K., Šega, B., Gornik Bučar, D., & Gorišek, Ž.: Vpliv sušilnega postopka na kakovost in izkoristek bukovega žaganega lesa Les/Wood, Vol. 66, No. 1, June 2017 19 Žagan les razvrščamo v skladu z veljavnimi standardi, ki največkrat vključujejo vizualno preverjanje značil- nosti lesa ter prisotnosti strukturnih anomalij. Kako- vost žaganega lesa lahko ocenjujemo na podlagi evropskega standarda SIST EN 975-1 (2009), ki po- daja razvrstitev hrastovega in bukovega neroblje- nega in robljenega žaganega lesa na podlagi pravil Evropskega združenja žagarske industrije (EOS), na podlagi pravil Ameriškega združenja proizvajalcev žaganega lesa listavcev (NHLA), svoja merila pa imajo tudi nekateri večji proizvajalci žaganega lesa (Marenče et al., 2016). Razvrščanje se lahko izvaja na svežem ali suhem lesu, seveda pa pri razvrščanju svežega lesa ni mogoče upoštevati sprememb oz. poškodb, do katerih pride med procesom sušenja lesa. Cilj te raziskave je bil preveriti vpliv normalno- temperaturnega konvekcijskega komorskega sušenja in naravnega sušenja na kakovost bukovega žaga- nega lesa. V okviru raziskave smo proučili pojav, ve- likost in vrste sušilnih napak glede na značilnosti in razvrstitev žaganic po kakovosti. Raziskava je del širše študije, kjer smo spremljali kakovost lesa od gozda do izdelka. LASTNOST RAZRED A RAZRED B RAZRED C Dolžina ≥ 2,10 m ≥ 2,10 m 90 % ≥ 2,10 m 10 % ≥ 1,80 m Min. širina (d-debelina; š-širina) d ≤ 32 mm; š ≥ 100 mm d > 32 mm; š ≥ 120 mm d ≤ 32 mm; š ≥ 100 mm d > 32 mm; š ≥ 120 mm d ≤ 32 mm; š ≥ 100 mm d > 32 mm; š ≥ 120 mm Zdrave grče 80 % površine obeh strani brez grč; 20 % so lahko male (velikost maks. 10 % širine deske) na dolžino 2,10 m Dovoljene male grče (velikosti maks. 15 % širine deske) na obeh straneh in 1 velika (>70 mm)) na tekoči meter, če je kompenzirano z velikostjo Dovoljene Nezdrave grče Niso dovoljene Ena grča (≤ 70 mm) dovoljena na tekoči meter, če je kompenzirano z velikostjo Dovoljene Odklon vlaken Raven potek Rahel odklon vlaken Dovoljene odklon Valovitost vlaken Ni dovoljeno Dovoljeno Dovoljeno Vrasla skorja 90 % brez na obeh straneh deske, 10 % dovoljeno, če je kompenzirano z velikostjo Dovoljeno, če je kompenzirano z velikostjo Dovoljeno, če kompenzirano z velikostjo Trohnoba Ni dovoljena Dovoljena, če je izolirana (jasno razmejena od ostalega lesa) in kompenzirana z velikostjo Dovoljena, če je kompenzirana z velikostjo Obarvanja Ni dovoljeno Dovoljeno, če je izolirano in kompenzirano z velikostjo Dovoljeno, če je kompenzirano z velikostjo Rdeče srce 80 % površine obeh strani brez, 20 % površine na spodnji strani dovoljeno, če ne presega 10 % širine Dovoljeno 10 % na zg. strani Dovoljeno na obeh straneh, če na vsaki strani ostane 12 cm neobarvanega lesa Ukrivljenost Do 2 cm na tekoči meter Do 5 cm na tekoči meter Dovoljen Reže, razpoke Ravne razpoke do 20 % dolžine Ravne razpoke do 30 % dolžine. Neravne razpoke dovoljene, če so kompenzirane z velikostjo Ravne in neravne razpoke dovoljene do 40 % dolžine Preglednica 1. Opis kakovostnih razredov po pravilih razvrščanja Evropskega združenja žagarske industrije (EOS, 2010) Table 1. Description of quality classes according to EOS (2010) grading rules Les/Wood, Vol. 66, No. 1, June 2017 Straže, A., Merela, M., Čufar, K., Šega, B., Gornik Bučar, D., & Gorišek, Ž.: Impact of the drying process on the quality and utilization rate of sawn beechwood 20 2 MATERIAL IN METODE 2 MATERIALS AND METHODS 2.1 VZORČENJE HLODOVINE 2.1 LUMBER SAMPLING Svež bukov žagan les debeline 42 mm smo izde- lali iz hlodovine, pridobljene na Kočevskem (1. sku- pina), ter z območja severovzhodne Slovenije (2. skupina), s posekom 10 bukovih dreves z vsakega rastišča. Pri poseku smo v posamični skupini izbrali po 2 drevesi iz 5 kakovostnih razredov, določenih po 5-stopenjski lestvici Zavoda za gozdove Slovenije, ZGS (Navodila …, 2010). Hlodovina iz posamičnih dreves je izvirala iz različnih delov drevesa (1.-3. hlod) in raz - ličnih dolžin, kar je vplivalo tudi na kakovost hlodo- vine, določene po standardu SIST EN 1316-1 (2013), ter posledično na začetno kakovost žaganega lesa. V proučevanih skupinah smo iz hlodovine pridobili 141 (1. skupina) in 167 žaganic (2. skupina), dolžin med 2,6 m in 5 m. 2.2 RAZVRŠČANJE ŽAGANEGA LESA 2.2 QUALITY GRADING OF SAWN WOOD Po razžagovanju s tračnim žagalnim strojem smo žaganice izmerili (širina in dolžina), fotografirali ter žagan les klasificirali glede na vizualno določene značilnosti. Za razvrščanje smo uporabili pravila Ev- ropskega združenja žagarske industrije (EOS – »Eu- ropean Organization of the Sawmill Industry«) Slika 1. Program konvekcijskega komorskega sušenja bukovine (levo) in sušilna krivulja postopka (desno): u – povprečna vlažnost lesa, T – temperatura sušenja in up – ravnovesna vlažnost lesa. Figure 1. Drying schedule (left) and drying curve of kiln drying of beech sawn wood (right): u – moisture content, T – drying temperature and up – equilibrium moisture content. Slika 2. Nihanje temperature (levo) in relativne zračne vlažnosti (desno) v obdobju naravnega sušenja bukovega žaganega lesa na pokritem skladišču podjetja Murales d.d. Ljutomer Figure 2. Temperature (left) and relative humidity (right) variation during air drying of beech sawn wood in the covered timber yard of Murales d.d. Ljutomer Straže, A., Merela, M., Čufar, K., Šega, B., Gornik Bučar, D., & Gorišek, Ž.: Vpliv sušilnega postopka na kakovost in izkoristek bukovega žaganega lesa Les/Wood, Vol. 66, No. 1, June 2017 21 (Preglednica 1) in razvrstili žaganice v tri kakovostne razrede A, B in C (EOS, 2010). 2.3 SUŠENJE LESA 2.3 WOOD DRYING 2.3.1 Sušilni postopki 2.3.1 Drying procedures V raziskavi smo na proučevanih skupinah žaganic izvedli posamično normalno-temperaturno konvek- cijsko komorsko sušenje (1. skupina) in sušenje na prostem (2. skupina). Konvekcijsko komorsko sušenje je potekalo pri blagih pogojih iz svežega stanja do 16 % končne vlažnosti, ki smo jo dosegli po 14 dnevih sušenja (Slika 1). Vlažnost lesa smo med sušenjem spremljali elektro-uporovno (SIST EN 13183-2, 2003), ob koncu sušenja pa še dodatno gravimetrično (SIST EN 13183-1, 2003). Drugo skupino žaganega lesa smo sušili naravno na pokritem skladišču podjetja Murales d.d. Lju - tomer, med 27. 3. 2015 in 11. 6. 2015. V tem ob- dobju je povprečna temperatura naraščala od 8 °C v aprilu do 20 °C v juniju, relativna zračna vlažnost pa je bila povprečno 65 % in je nihala med 30 % in 90 % (Slika 2). Končna vlažnost žaganic je bila med 14 % in 18 %, in je bila primerljiva končni vlažnosti žaganic iz 1. skupine, ki smo jo sušili s konvencional- nim tehničnim postopkom. 2.3.2 Vrednotenje kakovosti sušenja lesa 2.3.2 Characterization of drying quality and the utilization rate Kakovost posušenega lesa smo ocenjevali na vsaki žaganici posebej. Vrednotenje napak smo iz- vedli, ko je bil les v svežem stanju, ter po sušenju. Vpliv sušilnega postopka na kakovost posušenega lesa smo primerjalno vrednotili z obsežnostjo napak na svežem in na posušenem žaganem lesu. Kriterije in merila ocenjevanja kakovosti smo postavili glede na velikost in število najbolj značilnih napak: 1- po- vršinske razpoke oz. pokline, 2 - pokline ob grčah, 3 - čelne napoke in razpoke. Na posamični žaganici smo določili še število in skupno dolžino napak (Slika 3). Izmerjene napake in njihovo povečanje po kon- čanem sušenju smo upoštevali pri ponovnem razvrščanju žaganega lesa po EOS metodologiji (Pre- glednica 1). Slika 3. Vrednotenje napak v proučevanih sušilnih postopkih Figure 3. Characterisation of defects during wood drying Kakovostni razred / Quality class Tehnično sušenje / Kiln drying Naravno sušenje / Air drying Začetek / Start Konec / End Začetek / Start Konec / End Število desk / No. of boards Delež / Share [%] Število desk / No. of boards Delež / Share [%] Število desk / No. of boards Delež / Share [%] Število desk / No. of boards Delež / Share [%] A 10 7.1 8 5.7 18 10.8 12 7.1 B 57 40.4 47 33.3 55 32.9 38 22.8 C 74 52.5 73 51.8 94 56.3 87 52.1 P 0 0.0 13 9.2 0 0.0 30 18.0 Skupaj / Sum 141 100.0 141 100.0 167 100.0 167 100.0 Preglednica 2. Razvrščanje žaganega lesa pred (začetek – svež les) in po (konec – osušen les) tehničnem in naravnem sušenju bukovega žaganega lesa v kakovostne razrede od A (najboljši) do C (najslabši), ter les za predelavo (P) Table 2. Grading of sawn wood before (Start) and after (End) kiln- and air drying of beech sawn wood; quality classes: A (highest) to C (lowest) and wood for conversion (P) Les/Wood, Vol. 66, No. 1, June 2017 Straže, A., Merela, M., Čufar, K., Šega, B., Gornik Bučar, D., & Gorišek, Ž.: Impact of the drying process on the quality and utilization rate of sawn beechwood 22 3 REZULTATI IN RAZPRAVA 3 RESULTS AND DISCUSSION 3.1 RAZVRŠČANJE ŽAGANEGA LESA PO KAKOVOSTI 3.1 QUALITY GRADING OF SAWN WOOD Pred sušenjem (začetek) so bile v obeh skupinah številčno najmanj zastopane žaganice iz A-kakovost- nega razreda; 3 do 5-krat večje število žaganic smo po kakovosti uvrstili v B-razred, 5 do 7-krat več žaganic pa je bilo uvrščenih v C-razred, med skupinama (1. in 2. skupina) pa ni bilo značilnih razlik. Po tehničnem in po naravnem sušenju (konec) se je razmerje kakovostnih razredov žaganega lesa spremenilo (Preglednica 2). Po obeh postopkih sušenja se je število desk v posameznih razredih kakovosti zmanjšalo. Glede na delež žaganic v posameznem razredu se je količinsko najbolj zmanjšalo število desk v A-razredu, in sicer za 20 % po tehničnem sušenju in za 33 % po naravnem sušenju. Le nekoliko nižje zmanjšanje števila žaganic smo po koncu obeh sušenj potrdili v B-kakovostnem razredu, in sicer med 17,5 % (tehnično sušenje) ter 30,9 % (naravno sušenje). Število desk v C-razredu se je po koncu sušenja v obeh primerih številčno prak- tično ohranilo (Preglednica 2), kar je posledica raz- vrednotenja žaganic iz A- in B-razreda in razvrstitev v C-razred (Slika 4). Posledica sušilnih napak zaradi ostrine postopka ali zaradi inherentnih lastnosti lesa je bila prerazporeditev večjega števila desk iz C-kako- vostnega razreda v les za predelavo (P-razred). Naj- slabše razvrščen žagan les (P-razred) je po koncu tehničnega sušenja predstavljal 9,2 %, po koncu na- ravnega sušenja pa 18,0 % vsega posušenega lesa. Tem žaganicam je potrebno po koncu sušenja s pri- marno obdelavo izločiti nastale anomalije, da bi zopet lahko zadostile uporabljenim kriterijem razvrš- čanja, kar pa značilno zmanjša materialni izkoristek. 3.2 SUŠILNE NAPAKE 3.2 DRYING DEFECTS Pričakovano so se po obeh postopkih sušenja bukovih žaganic povečale ali na novo pojavile čelne razpoke, med sušenjem pa so nastale površinske razpoke in razpoke ob grčah, katerih velikost in šte- vilo se je povečevalo z nižanjem kakovosti svežega žaganega lesa (Preglednica 3). Posledično je tudi delež desk z zaznano eno od proučevanih napak po sušenju lesa naraščal z nižanjem razreda kakovosti žaganic. Od proučevanih sušilnih napak smo v sve- žem stanju zasledili le čelne razpoke, pogosteje pri radialno orientiranih žaganicah iz centralnega dela hlodov. Površinskih razpok, t.j. poklin in poklin ob grčah v svežem žaganem lesu nismo zaznali. Z vidika doseženih končnih povprečnih velikosti proučevanih napak, kot tudi z vidika povečanja šte- vila teh napak pri obeh postopkih sušenja, smo v glavnem potrdili večje spremembe pri žaganicah v nižjih kakovostnih razredih (Slika 5). Zabeležili smo tudi nekaj izjem. Posebno izrazito povečanje čelnih razpok smo namreč zaznali pri tehnično posušenih žaganicah tudi najboljše kakovosti, ki ga pripisujemo Slika 4. Zmanjšanje deleža desk v posameznem razredu kakovosti desk (A - najboljši do C - najslabši) po tehničnem (■) in naravnem (□) sušenju bukovega lesa Figure 4. Reduction in the amount of sawn wood in quality classes (A – highest to C – lowest) after kiln (■) and air drying (□) of beech wood Straže, A., Merela, M., Čufar, K., Šega, B., Gornik Bučar, D., & Gorišek, Ž.: Vpliv sušilnega postopka na kakovost in izkoristek bukovega žaganega lesa Les/Wood, Vol. 66, No. 1, June 2017 23 Tehnično sušenje /Kiln drying Naravno sušenje /Air drying Kakovost / Quality A B C A B C Št. čelnih razpok na žaganico / End cracks per sample Začetek / Start 0.3 0.5 0.8 0.3 0.3 0.7 Konec / End 1.5 1.6 1.9 2.8 3.7 3.3 Povprečna dolžina čelnih razpok / Mean length of end crack [cm] Začetek / Start 2.7 16.6 24.8 11.8 12.3 23.4 Konec / End 19.8 19.4 43.1 14.2 22.5 51.7 Delež žaganic s čelnimi razpokami / Share of samples with end cracks [%] Začetek / Start 20.0 42.1 52.7 22.2 25.5 43.6 Konec / End 87.5 85.1 94.5 91.7 100.0 98.9 Število poklin na žaganico / Number of surface cracks per sample Začetek / Start 0.0 0.0 0.3 0.0 0.0 0.0 Konec / End 0.1 0.6 1.5 0.1 0.6 1.7 Povprečna dolžina poklin / Mean length of surface cracks [cm] Začetek / Start 0.0 1.3 2.2 0.0 0.4 3.2 Konec / End 1.3 7.3 14.7 0.8 2.1 0.9 Delež žaganic s poklinami / Share of samples with surface cracks[%] Začetek / Start 0.0 1.8 5.4 0.0 1.8 2.1 Konec / End 12.5 31.9 53.4 8.3 15.8 47.1 Število poklin ob grčah / Number of cracks close by knots Začetek / Start 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 Konec / End 0.1 0.5 1.4 0.0 0.6 2.7 Povprečna dolžina poklin ob grčah / Mean length of cracks close to knots [cm] Začetek / Start 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 Konec / End 1.1 4.6 7.9 0.0 4.2 9.0 Delež žaganic s poklinami ob grčah / Share of samples with cracks close to knots [%] Začetek / Start 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 0.0 Konec / End 12.5 38.3 56.2 0.0 44.7 75.9 Preglednica 3. Prisotnost sušilnih napak (čelne razpoke, površinske razpoke – pokline, pokline ob grčah) pred (začetek – svež les) in po (konec – osušen les) tehničnem in naravnem sušenju bukovega žaganega lesa po kakovostnih razredih A (najboljši) do C (najslabši) Table 3. Presence of drying defects (end cracks, surface cracks and surface cracks close to knots) before (Start) and after (End) kiln- and air drying of beech sawn wood per quality class A (highest) to C (lowest) Slika 5. Povečanje dolžine čelnih razpok (levo) ter površinskih razpok (desno) na bukovih žaganicah po tehničnem (■) in naravnem sušenju (□) po kakovostnih razredih A (najboljši) do C (najnižji) Figure 5. Increase in end cracks (left) and surface cracks (right) in sawn beech wood after kiln- (■) and air drying (□) per quality class A (highest) to C (lowest) nadaljnjemu sproščanju notranjih napetosti pri ve- činoma radialnih deskah ter posledici anizotropije krčenja lesa (Slika 6a in 6b). Povečanje površinskih razpok med sušenjem, ki je bilo izrazitejše pri de- skah iz nižjih kakovostnih razredov, razlagamo z znano veliko anizotropijo krčenja bukovega lesa (qT/qR = 2,1) (Gorišek, 2009), kot tudi z večjim od- klonom vlaken oz. rasti, ki smo ga zaznali pri žagani- cah nižje kakovosti (Slika 6c in 6d). Odklon vlaken v tem primeru povezujemo tudi z velikostjo in števi- lom grč, ki je večje pri žaganicah nižje kakovosti. Raziskava ni potrdila značilnih razlik z vidika vpliva posameznih sušilnih postopkov, t.j. tehničnega in naravnega sušenja lesa, na kakovost lesa. Začetna kakovost žaganega lesa pred sušenjem je bila v obeh primerih podobna (Preglednica 2), primerljivo pa je tudi degradiranje žaganic po postopkih v nižje kako- vostne razrede (Slika 5). Rezultat je pričakovan, saj je tudi tehnično sušenje lesa potekalo pri blagih pogojih (Slika 1). Pričakovati je, da bi se ob uporabi ostrejšega režima tehničnega sušenja sušilne napake še stopnje- vale, kar so potrdile podobne raziskave pri iglavcih (Straže & Gorišek, 2011a). Pri bukovini tudi ob ustrez- nem režimu sušenja pričakujemo značilne razlike v ki- netiki sušenja beljave in rdečega srca (Gorišek & Straže, 2009). V proučevanih sušilnih postopkih smo na polovici žaganic, v večjem deležu v šarži pri tehni- čnem sušenju lesa, zaznali prisotnost rdečega srca. Prisotnost in interakcija beljave in rdečega srca zlasti zaradi razlik v tekočinski permeabilnosti povzroča v začetni fazi sušenja induciranje in stopnjevanje sušil- nih napetosti (Gorišek & Straže, 2009). Sušenje rde- čega srca pri bukovini hitreje prehaja v difuzijski režim in s tem v povečevanje vlažnostnega gradienta, nee- nakomernega krčenja po debelini sortimentov ter do pojava sušilnih napetosti. 4 ZAKLJUČKI 4 CONCLUSIONS V raziskavi smo potrdili korelacijo med vstopno in izstopno kakovostjo žaganega lesa pri normalno- temperaturnem in naravnem sušenju bukovine. Ek- sperimentalni rezultati so potrdili naraščanje števila in velikosti sušilnih napak z nižanjem vstopne kako- vosti svežega bukovega žaganega lesa. Število čelnih razpok, poklin in poklin ob grčah se je po sušenju po- večalo tudi do 5-krat, izraziteje pri površinskih razpo- kah v B- in C-razredu kakovosti. Med in po obeh postopkih sušenja posledično prihaja do nižanja ka- 24 Straže, A., Merela, M., Čufar, K., Šega, B., Gornik Bučar, D., & Gorišek, Ž.: Impact of the drying process on the quality and utilization rate of sawn beechwood Les/Wood, Vol. 66, No. 1, June 2017 Slika 6. Izgled žaganic pred (a, c) in po postopku (b, d) tehničnega sušenja: a) žaganica B-kakovosti pred sušenjem, b) ista žaganica po sušenju, razvrščena v C-kakovostni razred, c) žaganica C-kakovosti pred sušenjem, d) ista žaganica, razvrščena v les za predelavo (P) po sušenju Figure 6. Appearance of sawn beech wood before (a, c) and after kiln drying (b, d): a) board of B-quality before drying, b) the same board graded to C-quality after drying, c) board of C-quality before drying, d) the same board graded out of the standard (P-quality) after drying kovosti žaganega lesa. To je v skladu s kriteriji stan- dardov zahtevalo razvrščanje v nižje kakovostne ra- zrede in je privedlo tudi do izločitve 13 % do 30 % žaganic, ki so ostale izven razredov kakovosti po me- todologiji razvrščanja Evropskega združenja žagarske industrije (EOS). Značilne razlike med vplivoma nor- malno-temperaturnega komorskega in naravnega su- šenja žaganega lesa na kakovost posušene bukovine niso potrjene, pri čemer je treba omeniti, da je bil iz- brani režim komorskega sušenja razmeroma blag. 6 POVZETEK 6 SUMMARY Drying is a necessary wood manufacturing pro- cess leading to substantial changes in the physical and mechanical properties of sawn timber, which, combi- ned with the inherent properties of wood, can cause mechanical defects, such as cracks and twists, as well as discolorations. Besides this, the problems increase due to considerable shrinkage anisotropy and the ort- hotropic mechanical properties of the wood. Coexi- stence of different wood categories in the same board, like juvenile or reaction wood, additionally in- creases the drying problems. The drying process also crucially affects the quality of dried sawn timber. Sawn timber is classified in accordance with the applicable standards, which often include visual ve- rification of wood characteristics and the presence of structural anomalies. The quality of sawn timber can be estimated on the basis of the European stan- dard EN 975-1 (2009), which specifies the ranking of oak and beech sawn timber, under the rules of the European Organization of the Sawmill Industry (EOS), those of the American National Hardwood Lumber Association (NHLA), as well as under some of the specific criteria used by the bigger producers of sawn timber. These standards and grading rules do not strictly specify the exact moisture content of the sawn timber. The quality can be therefore asses- sed in green as well as in the dry state. The quality of the sawn timber can also change due to drying. The aim of this study was to investigate the inf- luence of normal-temperature kiln drying and air drying on the quality of beech (Fagus sylvatica) sawn timber. Therefore, we took green, 42 mm thick, and 2.6 m to 5 m long boards, and divided them in the 1st group (n = 141; kiln drying) and in the 2nd group (n = 167; air drying). In each of the boards in the green state we measured the number and size of end and surface cracks, as well as fissures close to the knots. Additionally, the orientation and direction of the wood grain and the number and size of the knots were recorded. Occurrence of twists and red-heart was also determined. These asses- sments were used to rank the boards by quality into three classes (A- the highest to C – the lowest) in ac- cordance with the standards of the EOS. The 1st group of boards was kiln dried after- wards under a moderate low-temperature schedule, varying the temperature between 30 °C and 35 °C, and equilibrium moisture content between 24% and 6.2%. The 16% mean final moisture content of wood was reached after 14 days. The 2nd group of boards was air dried on the timber yard of Murales d.d. in Ljutomer (Slovenia) in spring of 2015. Here the tem- perature varied between 8 °C and 20 °C, at 65% mean relative humidity. The boards from the 2nd group reached a final moisture content of between 14% and 18% after 2.5 months. The above mentio- ned system of the board characterization was also used to assess the boards at the end of the drying processes. We made an analysis of the eventual in- crease in cracks per individual board, and then gra- ded the boards according to EOS-rules. We found a significant effect of drying on the occurrence of drying defects, whereas the diffe- rence between the two procedures was not confir- med. The increase in number and size of the surface cracks was especially pronounced in the boards ini- tially graded to B- and C-grades. End cracks were also obvious, and these were among the main con- tributors to the lowering of the quality of sawn tim- ber from the A- to B- or lower class after drying. After kiln and air drying, 20% and 33% of sawn tim- ber quality was degraded, respectively. ZAHVALA ACKNOWLEDGEMENTS Prispevek smo pripravili v okviru projekta cilj- nega raziskovalnega programa (CRP) “Zagotovimo.si hrano za jutri”, projekta V4-1419 »Racionalna raba lesa listavcev s poudarkom na bukovini«, ki ga finan- cirata Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in pre- hrano (MKGP) in Javna agencija za raziskovalno dejavnost republike Slovenije (ARRS) ter programske skupine P4-0015, ki jo financira ARRS. 25Les/Wood, Vol. 66, No. 1, June 2017 Straže, A., Merela, M., Čufar, K., Šega, B., Gornik Bučar, D., & Gorišek, Ž.: Vpliv sušilnega postopka na kakovost in izkoristek bukovega žaganega lesa Les/Wood, Vol. 66, No. 1, June 2017 Straže, A., Merela, M., Čufar, K., Šega, B., Gornik Bučar, D., & Gorišek, Ž.: Impact of the drying process on the quality and utilization rate of sawn beechwood 26 VIRI REFERENCES Cassens, L. D. (2002). Quality Control in Lumber Purchasing: Lumber Stress. In: C. P. University (Ed.), (pp. 4). Indiana: Forestry and Na- tural Resouces. Cividini, R., Travan, L., & Allegretti, O. (2007). White beech: a tricky problem in the drying process. Paper presented at the ISCHP In- ternational Scientific Conference on Hardwood. EOS (2010). Grading rules for unedged standard (Vol. EOS, pp. 5). Brusselles: European Organization for the Sawmill Industry. Gorišek, Ž. (1995). Problematika obarvanja lesa v procesu sušenja. Les, 47(7-8), 228–230. Gorišek, Ž. (2009). Les : zgradba in lastnosti : njegova variabilnost in heterogenost. Ljubljana: Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesar- stvo. Gorišek, Ž., Geršak, M., Čop, T., Velušček, V., & Mrak, C. (1994). Su- šenje lesa. Ljubljana: Lesarska založba. Gorišek, Ž., & Pervan, S. (1999). The influence of drying on quality of furniture. Paper presented at the International conference Fur- niture construction and quality - a step forward to consumer pro- tection, Zagreb. Gorišek, Ž., & Straže, A. (2007). Influence of drying technique and process conditions on the drying quality of beechwood. Paper presented at the COST Action E53 the first conference, Warsaw, 15-17th October 2007. Gorišek, Ž., & Straže, A. (2009). Kinetika sušenja prevodne beljave in rdečega srca bukovine (Fagus sylvatica L.). Les, 61(5), 246–253. Gorišek, Ž., & Straže, A. (2012). Influence of drying potential on moi- sture content gradient, drying stresses and strength of beech wood. Paper presented at the The 5th Conference on Hardwood Research and Utilisation in Europe, Sopron. Gorišek, Ž., Straže, A., & Ribič, I. (2000). Numerical evaluation of be- echwood discolouration during drying. Drvna Industrija, 51(2), 59–68. Jameson, B., Jason, L. W., & Ganesh, N. (2004). Economic impact of wood drying technology. Business and Economic. Wellington. Keisuke, K., Tsunehisa, M., Hiroyuki, S., & K., K. (2011). Destabiliza- tion of wood microstructure caused by drying. Wood Material Science & Engineering, 6(1-2), 69–74. doi: 10.1080/17480272.2010.551545 Koch, G., Puls, J., & Bauch, J. (2003). Topochemical characterisation of phenolic exractives in discoloured beechwood (Fagus sylvatica L.). Holzforschung, 57(4), 339–345. Marenče, J., Gornik, B. D., & Šega, B. (2016). Bukovina - povezave med kakovostjo dreves, hlodovine in žaganega lesa. Acta Silvae et Ligni, 111, 35–47. Milić, G., Kolin, B., Lovrić, A., Todorović, N., & Popadić, R. (2013). Drying of beech (Fagus sylvatica L.) timber in oscilating climates: drying time and quality. Holzforschung, 67(7), 805–813. Oltean, L., Teischinger, A., & Hansmann, C. (2007). Influence of tem- perature on cracking and mechanical properties of wood during wood drying – A review. Bioresources, 2(4), 789–811. Perre, P., & Turner, I. (2007). Coupled heat and mass transfer. In: P. Perre (Ed.), Fundamentals of wood drying (pp. 203–241). Nancy: A.R.BO.LOR. Pervan, S., A., S., & Gorišek, Ž. (2006). Comparison of Croatian stan- dards with European standards at the field of wood drying. Paper presented at the 17th International scientific conference European Union - challenges and perspectives for the wood-processing in- dustry, Zagreb. Rosenkilde, A., Glover, P. (2002). High resolution measurement of surface layer moisture content during drying of wood using a novel Magnetic Resonance Imaging Technique. Holzforschung, 56, 312–317. Salin, J. G. (1992). Numerical prediction of checking during timber drying and a new mechano-sorptive creep model. Holz als Roh- und Werkstoff, 50(5), 195–200. Salin, J. G. (2003). A theoretical analysis of timber drying in oscilla- ting climates. Holzforschung, 57, 427–432. Salin, J. G. (2008, 29-30 okt. 2008). Almost all wooden pieces have a damaged surface layer - impact on some properties and quality. Paper presented at the COST E53 Conference 'Quality control for wood and wood products', Delft. SIST (2003). Delež vlage v žaganem lesu – 1. del: Določevanje s su- šenjem v pečici (SIST EN13183-1:2003). SIST (2003). Delež vlage v žaganem lesu – 2. del: Ocena z metodo električne upornosti (SIST EN 1316-1:2003). SIST (2009). Žagani les - Razvrščanje listavcev po videzu - 1. del: Hrast in bukev (SIST EN 975-1:2009). SIST (2013). Okrogli les listavcev - Razvrščanje po kakovosti - 1. del: Hrast in bukev (SIST EN 1316-1:2013). Straže, A., & Gorišek, Ž. (2009, 23rd April 2009). Research on internal and external mass transfer at convective drying of European be- echwood (Fagus sylvatica L.). Paper presented at the Proceedings of the COST E53 Meeting and EDG Wood Drying Seminar, Bled, Slovenia. Straže, A., & Gorišek, Ž. (2011a). Influence of initial wood quality and drying process on utilization grades of sawn spruce timber. Drvna Industrija, 62(1), 3–7. Straže, A., & Gorišek, Ž. (2011b). Vpliv hitrosti gibanja zraka na ki- netiko konvekcijskega sušenja bukovine (Fagus sylvatica L.). Les, 63(8/9), 317–322. Straže, A., Kliger, R., Johansson, M., & Gorišek, Ž. (2011). The influence of material properties on the amount of twist of spruce wood du- ring kiln drying. Holz als Roh- und Werkstoff, 69(2), 239–246. Straže, A., Pervan, S., & Gorišek, Ž. (2010). Impact of various con- ventional drying conditions on drying rate and on moisture con- tent gradient during early stage of beechwood drying. Paper presented at the Final conference of COST Action E53: Quality control for wood & wood products, Edinburgh, 4-7th May, 2010. Welling, J. (2010). Dried timber - how to specify correctly: European drying group (EDG). Welling, J., Riehl, T., Kruse, K., & Rose, B. (2003). Verbesserte Schnitt- holztrocknung im Frischluft-/Ablufttrockner durch Wechselklima. Hamburg: Bundesforschungsanstalt für Forst- und Holzwirtschaft Hamburg.