Tiempos antiguos y tiempos modernos - Šmid, Katja (Verba hispanica, 2012)
Članek analizira in primerja dve deli, napisani v judovski španščini: kompendij religioznih zapovedi za ženske Sefer Damesek Eliezer: Yore dea (Jeruzalem, 1884) avtorja Eliezerja Papa (Sarajevo ? - Jeruzalem, 1898), natisnjen v hebrejskih pismenkah, in esej o življenjskem ciklu sefardske ženske La mužer sefardi de Bosna (Sarajevo, 1932) avtorice Laure Papo Bohorete(Sarajevo, 1891-1942), ki se je ohranil v rokopisu v latinskih pismenkah. Poleg splošne predstavitve obeh del prispevek vsebuje preliminarno študijo glagolskih časov v povezavi z didaktičnim namenom, ki ga imata deli, umestitev obeh sefardskih avtorjev v njuno dobo in oris zgodovinskega časa, ki se odraža v delih. Avtorja, ki deloma opisujeta isto obdobje, deloma pa zgodovinski obdobji, ki si časovno sledita, nam omogočata spoznavanje sefardske skupnosti v Bosni na podlagi dveh različnih judovsko-španskih virov.Še posebej zanimive so spremembe, ki jih doživlja sefardska ženska na prehodu iz tradicionalne družbe v drugi polovici 19. stoletja, ko je Bosna pripadala Osmanskemu cesarstvu, ki jo upodablja rabin Eliezer Papo, v moderne čase v začetku 20. stoletja pod Avstro-Ogrsko, obdobje, ki ga živo opisuje Laura Papo.
Keywords: sefardska književnost; Spanish literature; španska književnost; judovsko-španska književnost; woman; ženske; Judje; Bosna