Ectopic lens extraction in children - Pfeifer, Vladimir (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. Zdravljenje ektopične ali nepravilno lokalizirane leče danes še vedno predstavlja velik problem. Ektopična leča se lahko pojavlja kot izolirana nepravilnost, po očesni poškodbi; pridružena je lahko drugim očesnimboleznim. Pojavlja se lahko kot sistemska bolezen mezodermalnega izvoraali kot komplikacija splošne metabolne bolezni. Minimalen premik leče jelahko brez težav z vidom, pri napredovali obliki pa nastopijo nepravilnosti v optični osi. Najpogostejša posledica je slabovidnost ali ambliopija. Kirurške možnosti zdravljenja so naslednje: premik šarenice ali leče, aspiracija leče bodisi intrakapsularno ali ekstrakapsularno ter parsplana odstranitev leče. Odločitev o vrsti kirurškega posega je še zmerom vprašljiva predvsem zaradi slabih pooperativnih rezultatov v preteklosti in visokega odstotka kirurških zapletov. Najpogostejša sta uhajanje ali prolaps steklovinein odstop mrežnice. Metode. V članku smo opisali kirurško tehniko operacije: odstranitev ektopične leče z uporabo Cionni endokapsularnega tenzijskega obročka, suha irigacija in aspiracija lečnega materiala, centracija kapsularne vrečke in vstavitev upogljive intraokularne leče v kapsularno vrečko. Z omenjeno kirurško tehniko je bilo zdravljenih osem bolnikov; štirje dečki in štiri deklice, skupaj 11 oči. Rezultati. Končna vidna ostrina s korekcijo se je po sledenju bolnikov izboljšala pri devetih primerih, v enem primeru je ostala enaka kot pred operacijo. Statistična primerjava vidne ostrine pred in po operaciji je pokazala statistično značilnoizboljšanje. Nismo pa zasledili povezave med vidno ostrino pred in po operaciji. Zaključki. Opisana kirurška tehnika predstavlja možen način zdravljenja ektopične leče z uspešno rehabilitacijo vidne ostrine po operaciji.
Keywords: Child; Ectopia lentis; ektopična leča; Ektopija leče; Izid zdravljenja; kirurško zdravljenje; oftalmologija; otroci; Otrok; Surgery; Treatment outcome; Vid, ostrina; Visual acuity