65704 ZDRUZENJE GOSTILNISKIH PODJETIJ Y MARIBORU CENA DIN 2- Hotelirih gostilniiarii9 trgovci in obrtniki! Zavedajte se velikega gospodarskega in iujsko-prom elnega pom enatufskoprometne xveze (za bivSo Marìborsko oblast) v Mariboru, kì vzdrzuje tujskopromelne, propagandne in in-formacijske posloualnice v Mariboru, Trg Svobode - Grad, na glavnem kolodvoru v Mariboru, v Celfu, v Più fu, v Roga&Ki Slatini, v St. Ilfu, v Gornfi Radgoni in v "Bravo-gradu, in ki zrtvufe vsako leto ogromne zneske za naso tujskoprornetno propagando, ki sluzi v prvi vrsti Vam in vsem naSim gospo-darskim krogom, kupujte vie vozne karte za tu- in inozemstvo. (originalne tene!), proda/alle In kupujte vie valute in druge vrednote (najkulantnefil dnevnl teca fi !). udeleiujte se priljubllenlh izletov z avtokari In po morju In kupujte sreike driavne razredne loterìje pri PUTNIKU ker so usi doQodki komercifelnega dolovanja Tujskopromelne zveze v Mariboru namenjeni izklfuóno propagandi za naS tujski prornel. Putnik Vam sluii bressplaCno x vsemi in formaci fami in inierv en ci fami za dalfnfi sploini razvof tufsKega prò mei a. RENETA je izdelana na najnovejsi higienicen nacin iz naravnega svezega do-macega sadja. RE1META je tekoce sadje. Zato pijte dnevno REìMfclO. RENETTA je jabolcni sok brez alkohola. 7ASCITENA SADNIH SOKOV ZNAMKA^S INDUSTRI] A Gusel REMETA vsebuje iste snovi kakor svezajabolka, zato dajte Vasim otrokom REIMETO. RENETA ima okus sve zega sadja. - REIVETÀ ohlajena je najboljsa na-ravna osvezujoca pijaca Jabolko je najboljse in priporocljivo sadje, zato pijte dnevno REIMETO ob vsakem casn, ]>ri obedu in ludi vecerji. REIMETA je zdrava za staro in mlado. - RENETA za sportasa in utruj enega clo-veka, za bolnika in rekon-vaiescenta ter ob dieti. REMETA je priporoc-ljiva za Vase srce in za nervoznega cloveka, ker ne vsebuje alkohola. Kdor iz kakr-snegakoli razloga ne sme piti vina, naj poskusi R E \ E T O. Jabolcni sok pijejo v Svici in JNemciji letno nesteto milijonov litrov. ter ga v teli drzavah priporocajo svetovnoznani zdravniki, zato mora biti jabolcni sok REIMETA tudi stalno na Vasi mizi. Zahtevajte REilMETO v vseh kavarnah, gostilnah in trgovinah! HOTEL RESTAURANT Hotel ima 15 na novo opremljenih sob in velike restavracijske prostore. Velika dvorana za razne prireditve, kakor tudi seje ali zborovanja vedno na [razpolago. — Prvovrstna kuhinja. — Toci pristna in zdrava dalmatinska in Stajerska vina. — Vedno sveze morske ribe. N©V1 SYET 3URCICEVA ST.? TELEFON 27-25 IJtoodna besecfa Kuharsko-kulinaricna razstava, ki jo je priredilo Zdruzenje gostilniskih podjetij v Mariboru letos v casu od 12. do 16. marca v vseh prostorih velike dvorane pivovarne »Union;<, je bil nvod v dvajsetletnico nasega osvobojenja. Ob lej priliki je zdruzenje izdalo obsirno brosuro kuhar-skih receptov, ki je nasla med poselilci razstave veliko odobravanje in tildi velik odjeni. Brosure je seveda zmanjkalo ter je bila naknadna splosna zahteva, osobito od strani nasih domacic-gospodinj i. t. d., da naj Zdruzenje ponovno izda v vecji nakladi to brosuro. Odlocili sino se, tej zelji v vsakem oziru ustreci in nuditi popravljeno in se obsirneje prirejeno brosuro interesentom za malenkostno odskodnino in sicer za casa trajanja prireditve •>Mariborskega tedna«, na kateri razstavlja Zdruzenje ponovno v vecjem obsegu pogrnjene mize i. t. d. i. t. d. MARIBOR, avgusta 1938. Prireditelji. Ljubexenski recept sa staro in mlado Vzame se 15 dkg ljubezni, 15 dkg zvestobe in 3 dkg ljubo-sumnosti ter se vse skupaj zniesa s 7 dkg neznosti in se doda 20 dkg poljubckov, da dobi pecivo boljsi okus. Ako postanejo lica dovolj vroca, tedaj se vse skupaj pece s potrpezljivostjo in servirà z zaljubljenimi pogledi. Velika iz&ica zenskega in nioskega blaga za obleke, plasce, kostume, hubertuse, oficirske in financijske uniforme dobro in po najnizjih cenah Vam lahko da samo CESKI MAGAZ1N Marìbor — Ulica IO. o le I « I> r a »> CO» UBI N (0) V A «< Pohistvo, tapetniski izdelki, posteljnina, linolej, preproge, z ave se, odeje, zelezne postelje in otroske vozicke dobavlja najceneje 1 Tlaixak, MARIBOR Jurcìcera ni. 6, tel. 29-05 Siemensaui àazacci *] tv • • irostilmearji, natakarice in gospodinje radi kupujejo namizne prte, svilo i. t. d. pri tvrdki I. TRPIN Maribor, Vetrinjska ul. 15 Mariborske spécialiste, tirez konkurence po kahovosti in ohusu • Robaus-Suhor Najfinejsa slascica k vinu in caju • Zdravlln! prepecenec zdravn. priporocen pri boleznili prebave • Sladki kmecki kruti v trajnosti in vitaminih nedosegljiv Za sladkorno bolne: dietelicni oddelek Parna pekarna RAKUSA, Maribor, Koroska c. 24 Sladokuscem in razvajenim gostom se priporoca SLASCICA[RISTA ILI CU Maribor, Slovenska ul. 6, podrusn. Meljska c. 2 Konfekcija — moda Jxnkok £ah Matiboc ~ Qlawi Icq. it. 2 Mrxla telecja peéenka v aspiku Lcp okrogel kos stegna, priblizno s/i kg, pripremi kakor vedno. Preslanini ga globoko z lepimi rezinami slanine in sirove gnjati. Daj ga v kozo, prideni iste pridatke kakor prej. Prideni se 1 razsekano, poparjeno telecjo nogo in kos presicje koze. Zavri, pokrij in kuhaj V2 ure. Prilij 1 kozarec belega vina, 2 kozarca juhe ali vode in se malo osoli. Kuhaj se 1/2 ure. Ko je pecenka mehka, jo daj s preslaninjeno stranjo navzdol v majhno okroglo porcelanasto skledo. Poberi z nekoliko ohlajenega soka vso mast in ga precedi na nieso. Postavi na mrzlo, da se sok strdi. Predilo servirai, postavi za par trenutkov skodelo v vroco vodo, da se aspik odloci od sklede. Zvrni vse skupaj na okroglo, mrzlo plitvo skledo. Okoli garniraj melano, zelenjadno salato z majonezo ali pa jo okrasi s trdimi jajci, redkvicami in kislimi kumaricami. Predjed ali mrzla vecerja. Jetrni xrexki Pripremi jetra in jih razrezi na za mazinec debele rezine. Osoli in popopraj jih. Speci jih kakor beefsteake na vsaki strani 2 minuti nad jakim ognjein. Ce pritisnes rezino s prstom, mora luti trdna, a ne trda. Daj jih na vroco skledo, pokrij jih. Ocvri v ostali masti 1 na tanke rezine razrezano cebulo. Ko so rezine zlatorjave in krhke, jih potresi po jetrih. Poleg daj limone in prazen krompir. Telecja giara s kaprovo omako Odcedi kuhano telecjo glavo. Nalozi jo v okroglo, vroco skledo tako, da ho kos z usesom v sredi. Okrasi z limonovimi rezinami in vejicami petersilja. Poleg serviraj kaprovo omako, ki si jo zalila z juho od glave. Praxeno pisce x gobi vanti Za ta nacin lahko uporabii zivali, ki niso pitane in bolj rode. Biti pa morajo mlade. Pripremi piice kakor vedno in razrezi ga. Obrisi dobro vsak kos. Razbeli za 1 jajce kuhanega masla. Prideni kose piiceta brez perotnic in prs. Daj jih na jak ogenj, da se lepo opecejo na vse strani. Obracaj jih. Potresi jih s soljo in poprom. Ko si jih prazila 10 minut. prideni tudi prsne kose in peroti ter prazi bolj pocasi ie 20 minut. Daj jih v toplo skledo in postavi na gorko. V kozo pa stresi 2 zlici moke. Premesaj parkrat. Prilij 2 kozarca juhe in 8—10 na listke razrezanih, poparjenih finih gob in prazeno piice. Premeiaj in kuhaj pocasi se ' 4 ure. Prikapaj malo limonovega soka. ■> Zlozi pisce v napolgloboko skledo in ga polij z omako in gobicami. Poleg daj rezine iz maslenega testa, brez sladkorja seveda. 29 ^/elikii Iziioiitnii RESTAVRANT • DANCIG Telefon 20-26 * DCO&HZmul (J)ittU Telefon 27-26 r() odi Ini pcìd/etji cSlovenife Dnevno konceri — kabare't Rendez-vous elegance in lujcev Ruski biftek z madersko omako Za te zrezke uporabis lahko odrezke sirovega mesa in slabse ineso, ki pa ne sme biti zilavo. Porezati mora! ves loj in kozo. Cisto ineso drobno sesekljaj. Ne zmelji ga, ker postane suho. Za lU sesekljanega mesa sesekljaj posebej 1 cebulo ali 3 salotke. Razpusti za 1 jajce presnega masla, prideni cebulo in prazi jo 2 minuti. Prideni 1 zlico drobno sesekljanega petersilja, po 1 nozevo konico soli in popra. Polij s to mesanico meso ter ga dobro zmesaj in udelaj. Potresi desko s presejanimi drobtinami. Naredi iz mesa debelo klo-baso. Razdeli jo na 4—6 kosov. Iz vsakega kosa oblikuj z mokrim nozem za 1 prst debel okrogel zrezek. Obrni ga. Raztepi narahlo 1 beljak. Pomazi z beljakom zrezek od vseh strani in potresi ga od vseh strani z drobtinicami. Razbeli za 1 jajce masti. Polozi vanjo zrezke. Opeci jih najprej na eni, potem na drugi strani na jakem ognju. V 10—15 minutali so peceni. Razvrsti jih licno na topli okrogli skledi in polij z madersko omako. Poleg daj prazen krompir. Garnirana teletina Peci Va l