Zgradba izvlečkov - Jamar, Nina (Knjižnica, 2013)
Namen: Glavni namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna struktura izvlečkov bi bila najbolj primerna za izvlečke na področju tehniških znanosti ter na podlagi teh spoznanj oblikovati navodila za njihovo pisanje.Metodologija/pristop: Raziskava je potekala v treh delih. V prvem delu smo s pomočjo analize vsebine analizirali strukturo izvlečkov objavljenih v serijskih publikacijah s področja tehniških znanosti. Drugi del raziskave je predstavljal izdelavo prototipov in priporočenih izboljšanih izvlečkov. Tretji del pa vključuje uporabniško študijo ustreznosti izvlečkov oziroma zadovoljstva bralcev z izvlečki z različno vsebino. Na podlagi rezultatov teh treh delov raziskave so bila zasnovana navodila za pisanje izvlečkov na področju tehniških znanosti.Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da je možno določiti optimalno strukturo izvlečkov na področju tehniških znanosti, ki naj bi se držala znane UMRD (ali OMRZ, če upoštevamo terminologijo uporabljeno v kodirni shemi) strukture za pisanje znanstvenih člankov.Omejitve raziskave: Predstavljena raziskava zajema analizo samo enega izmed več področjih, vključenih v tehniške znanosti. Da bi lahko navodila za pisanje izvlečkov zasnovali širše, bi bilo raziskavo potrebno razširiti vsaj še na eno področje, ki spada med naravoslovne znanosti in še na dve področji, ki spadata med družboslovne znanosti.Izvirnost/uporabnost raziskave: Raziskava je pomembna, ker gre za analizo izvlečkov, ki so dejansko objavljeni v izbranih serijskih publikacijah. Pomembno je namreč poudariti, da ni nujno, da avtorji izvlečkov, tudi če revije imajo navodila za pisanje izvlečkov, ta navodila upoštevajo. Pri navodilih za pisanje izvlečkov pa se je upoštevalo tudi mnenja raziskovalcev, ki izvlečke redno prebirajo in jih uporabljajo pri svojem delu.
Keywords: serijske publikacije; Materials Science and Technology; scientific journals; Materiali in tehnologije; Materials and Technology; tehniške znanosti; izvlečki; technical sciences; standardi; abstracts; standardi ISO; standards; navodila; ISO standards; dokumentalistika; guidelines; documentation