Pigeon-Raven and sperm whale, magical objects and domestic horned - Cassen, Serge (Documenta Praehistorica, 2005)
Menimo, da je stele iz Armorike iz petega tisočletja pred našim štetjem moč umestiti v podoben sistem pomenov kot so jezik ali sorodstveni sistemi. Torej v množico operacij, ki omogočajo komunikacijo med posamezniki in skupinami. Seveda to zahteva spremembo pogleda, saj je naš pogled na prehod k kmetovanju na Atlantski obali Evrope drugačen od uveljavljenih. Pretresli bomo vsak znak,ki se pojavlja na stelah in analizirali njihovo sintakso. Tu ne moremo govoriti o teoretski nedolžnosti, saj takoj ko pokažemo čudno željo po razumevanju teh znakov, že sodelujemo v analoškem uroku preteklih podob. Eksegetski poskusi, ki zatrjujejo, da poskušajo razumeti simbolne sisteme, jih tako vzpostavljajo na novo, saj je ključ do razumevanja simbolov del njihovega simboliyma. Podobno kot v pravljIičnem svetu njihova moč ne izhaja iz njihove pojavnosti, temveč iz celote, ki jo tvorijo.
Keywords: arheološke najdbe; neolitik; communication; komuniciranje; govor; simboli; symbol; Velika Britanija