Učinkovitost varovanja narave na Ljubljanskem barju - Miklavčič, Ajda (Geografski obzornik, 2025)
Ljubljansko barje je edinstveno naravno okolje v osrednji Sloveniji z visoko biotsko raznolikostjo. Članek se osredotoča na učinkovitost varovanja tamkajšnjih zavarovanih območij. Poleg naravno- in družbenogeografskega opisa so predstavljene tudi metode dela in terensko vrednotenje, ki je temeljilo na lokacijskih kriterijih, kriterijih stanja narave ter urejenosti in rabi tal. Rezultati kažejo, da so naravni rezervati na Ljubljanskem barju v povprečju bolje varovani kot naravni spomeniki. Članek sklene predstavitev dobrih praks in možnosti za nadaljnji trajnostni razvoj območja.
Keywords: environmental protection; evaluation sheet; Ljubljana Marshes; Ljubljansko barje; mokrišča; protected areas; varstvo okolja; wetland; zavarovana območja