Prostorska razporeditev gozdov na območju Ljubljane v prihodnosti - Kutnar, Lado (Gozdarski vestnik, 2010)
V raziskavi smo simulirali prostorsko prerazporeditev tipov gozdne vegetacije na območju Ljubljane, ki bi lahko nastala ob pričakovanih podnebnih spremembah. Model napoveduje zmanjšanje deleža prevladujočih mezofilnih bukovih gozdov po treh podnebnih scenarijih. V toplejšem podnebju, ki ga predvidevajo vsi trije scenariji, bi se lahko zelo razširili različni termofilni gozdovi.
Keywords: gozdovi; Ljubljana; prostorska razporeditev; podnebne spremembe; gozdna vegetacija; modeli; simulacija