Superprevodnost - Kos, Pavel (Matrika, 2014)
V članku sem predstavil glavne značilnosti superprevodnikov. V prvem delu sem opisal magnetne lastnosti. Nato si pobližje pogledamo teorijo superprevodnosti, kjer med drugim rešimo poenostavljen Cooperjev problem. Ilustriramo pojav privlačnega potenciala zaradi fononske interakcije. Na koncu sem opisal tudi nekaj značilnih lastnosti visokotemperaturnih superprevodnikov.
Keywords: Cooper problem; Cooperjev problem; high-temperature superconductivity; superconductivity; superprevodnost; visokotemperaturna superprevodnost