Vplivi okoljskih dejavnikov na prostorsko razporeditev gamsa (Rupicapra rupicapra L.) v gozdnatem območju Jelovice z obrobjem - Hafner, Miran (Gozdarski vestnik, 2010)
Gams (Rupicapra rupicapra L.) je sestavni del živalstva številnih gorskih ekosistemov, kjer poseljuje območja od 800 do 2300 m n. v. V proučevanem območju Jelovice z obrobjem s površino 58.000 ha živi v gozdovih sredogorja. V raziskavi smo proučili, kateri okoljski dejavniki ključno vplivajo na njegovo prostorsko razporeditev. Raziskava temelji na vzorcu N = 524 georeferenciranih lokacij odvzema in GIS-podatkovnih plasteh (18 okoljskih spremenljivk). Logistična regresija napoveduje, da je primernost prostora za habitat gamsa pogojena z vrednostmi devetih okoljskih dejavnikov. Analize kažejo, da so gostote gamsa največje v nižjih nadmorskih višinah, na zmernih nagibih, v gozdovih z nizko pestrostjo rastlinskih združb, majhno gostoto gozdnega roba, precejšnjim deležem iglavcev, majhnim deležem plitvih tal, nekoliko manjšo lesno zalogo sestojev, v manj presvetljenih sestojih ter v sestojih z zmernim deležem debeljakov.
Keywords: zoogeografija; gamsi; Jelovica