Specifika potreb in oskrbe starih ljudi s stališča socialnega dela - Ramovš, Jože (Zdravniški vestnik, 2004)
Članek je pregledni prikaz spoznanj gerontološkega socialnega dela. Izhaja iz dejstva, da je danes gerontologija aktualna zaradi naglega večanja stare populacije, tabuiziranja starosti in upadanja medgeneracijske solidarnosti. Sledi prikaz povezanosti med zdravstvom in socialnim delom na gerontološkem področju. Poudarjeno je skupno razvojno, preventivno in kurativno področje, kiga nakazuje etiološka povezanost med somatskim zdravjem, duševnim počutjem in socialnimi odnosi. Kot izhodišče socialne gerontologije je prikazano celostno šestdimenzionalno gledanje na človeka, razvojna shema treh obdobij življenja ter razvojna slika starosti, potrebe v starosti kot motivacija za opravljanje razvojnih nalog. Na temelju lastnega raziskovanja in delovnih izkušenj se avtor posebej posveti trem značilnim potrebam v starosti: po osebnem medčloveškem odnosu, po predajanju osebnih življenjskih izkušenj mlajšima generacijama in po doživljanju smisla svoje starosti. Zadnji del članka je posvečen preglednemu prikazu sodobnih socialnih programov za kakovostno staranje in sožitje generacij in sicer za samostojne ljudi tretje generacije, ki jih je 75% za tiste, ki potrebujejo delno pomoč pri oskrbi, in za nemočne starostnike, ki potrebujejo polno oskrbo. Posebna pozornost je posvečena izvirnim spoznanjem o uspešnih programih za kakovostno staranje in boljše medčloveško sožitje med generacijami, ki jih razvijajo na Inštitutu Antona Trstenjaka.
Keywords: Aged; Aged, 80 And Over; Geriatrics; Geriatrija; gerontologija; Health Services For The Aged; Intergenerational Relations; Kvaliteta življenja; Life Change Events; Medgeneracijski odnosi; oskrba; potrebe; Quality Of Life; Social Work; socialna gerontologija; Socialno delo; Starost 80 in več; Starostniki; Zdravstvene službe za starostnike; Življenska sprememba, dogodki