Ciljana zaščita RhD-negativnih nosečnic z imunoglobulinom anti-D v 28. tednu nosečnosti v severovzhodni Sloveniji - Lehner, Natalija (Zdravniški vestnik, 2023)
Ciljana zaščita z imunoglobulinom anti-D je program, ki na podlagi presejalnega testa omogoča neinvazivno določitev plodovega genotipa RHD iz periferne krvi RhD-negativne nosečnice. Pred uvedbo določanja predvidenega fenotipa RhD so vse RhD-negativne nosečnice prejele zaščito z imunoglobulinom anti-D v 28.–30. tednu nosečnosti. V Evropi 40 % RhD-negativnih nosečnic nosi RhD-negativen plod in zaščite ne potrebuje, saj med materjo in plodom ni RhD-neskladnosti in zato ni nevarnosti senzibilizacije na antigen RhD. Z uvedbo tega testa pa nosečnice zaščito z imunoglobulinom anti-D prejmejo ciljano glede na predvideni plodov fenotip RhD. Z uvedbo nacionalnega programa je Slovenija postala ena redkih držav v svetovnem merilu, ki izvaja ciljano zaščito z imunoglobulinom anti-D.
Keywords: immunoglobuline anti-D; imunoglobulin anti-D; predicted fetal phenotype RhD; predviden plodov fenotip RhD; presejalni test; preventive inoculation; preventivno injiciranje; screening test