Zdravljenje akutnih levkemij pri odraslih z alogenično presaditvijo krvotvornih matičnih celic - 14-letne izkušnje - Pretnar, Jože (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Alogenična presaditev krvotvornih matičnih celic je zelo učinkavit način zdravljenja bolnikov z akutno mieloblastno in limfoblastno levkemijo. V raziskavi smo proučevali vpliv možnih napovednih dejavnikov na uspešnost zdravljenja. Metode. Pri 44 bolnikih z akutno mieloblastno oziroma limfoblastno levkemijo smo v obdobju od leta 1989 do 2002 opravili alogenično presaditev kostnega mozga. Oceno pomena posameznih napovednih dejavnikov smo izračunali s pomočjo krivulje preživetja. Rezultati. Ocenjeno 10-letno preživetje je za akutno mieloblastno levkemijo 43%, za limfoblastno pa 64%. Vir krvotvornih matičnih celic in spol darovalca nista vplivala na izid zdravljenja. Zaključki. Z našo raziskavo nismo uspeli potrditi, da na uspeh presaditve krvotvornih matičnih celic vplivata spol darovalca in vir presajenih krvotvornih matičnih celic. Edini prognostični dejavnik je prisotnost prve remisije bolezni ob presaditvi.
Keywords: Adult; Hematopoetska matična celica, presaditev; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; Leukemia, Lymphocytic, Acute; Leukemia, Myelocytic, Acute; Levkemija limfocitna, akutna; Levkemija mielocitna, akutna; Odrasli; Preživetje, analiza; Survival Analysis; Therapy