O skrbi za zdravje delovnih volov na Slovenskem od 18. do konca 20. stoletja - Smerdel, Inja (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2007)
Besedilo predstavi skrb za zdravje delovnih volov, do zadnje četrtine 20. stoletja nepogrešljivih delovnih tovarišev in cenjenega premoženja velike večine slovenskih kmetov. V prvem delu predstavi razmerje med veterino in etnoveterino oziroma skrb države za preprečevanje kužnih bolezni ter druga njena prosvetiteljska prizadevanja. V drugem delu prispevka so na podlagi virov, slovstva in lastnih terenskih raziskovanj avtorice strnjeno nanizana dognanja o zdravilcih, hranjenju, napajanju, ustreznosti vprege, o skopljenju,skrbi za kopita, znanju o škodljivih rastlinah, prepoznavanju bolezni, naravnem zdravljenju in verovanju v moč svetnikov in čarovnih sredstev.
Keywords: Slovenci; Slovenes; ethnology; etnologija; animal husbandry; živinoreja; govedoreja; voli; etnoveterina