Influence of aluminium-alloy remelting on the structure and mechanical properties - Cagala, Michal (Materiali in tehnologije, 2013)
Namen tega dela je bil oceniti ponavljanje pretaljevanja na mehanske lastnosti, termomehanske lastnosti, kemijsko sestavo in spremembe mikrostrukture izbranega materiala. Izbrana je bila vrsta aluminijeve zlitine Al-Cu na podlagi naraščanja preizkusov na neželeznih kovinah v industriji. Tehnična oznaka izbrane zlitine, skladno z nemškim standardom ALUFOND 60, je RR.350. Zlitina RR.350 je poznana zaradi slabih livarskih lastnosti, ki se s pretaljevanjem poslabšujejo in vplivajo na spremembe mehanskih lastnosti in mikrostrukture v litem stanju. V predstavljenem članku je potrjen negativni vpliv pretaljevanja na uporabne lastnosti. Vzorci za natezne preizkuse so bili uliti v kovinsko kokilo. Ulivni in napajalni sistem, ki se je uporabljal za sekundarno napajanje, je bil odstranjen iz ulitka. Tako je bil material štirikrat pretaljen. Izdelani vzorci so bili porušeni v temperaturnem intervalu med 20 °C in 350 °C. Iz ulitega materiala so bili odrezani vzorci za metalografijo in za meritve trdote (HBS). Iz nateznih diagramov je razvidno, da ima prva talina za okrog 11 % višjo natezno trdnost pri 20 °C v primerjavi s tretjo talino. Ta razlika se opazi do temperature 100 °C. Pri temperaturah nad 100 °C so trdnostne lastnosti materiala v litem stanju enake. Ta tendenca se je pokazala pri vseh do sedaj preizkušenih materialih. Primerjava trdote in mikrotrdote kažeta, da je najvišjo vrednost dosegel material četrte taline. Ta pojav se pripisuje ponovljeni reoksidaciji in odsotnosti oksidnih kožic. Ocenjene so bile tudi značilnosti mikrostrukture in določene kemijske sestave. Rezultati teh preiskav so potrdili negativen vpliv večkratnega pretaljevanja na mikrostrukturo in lastnosti materiala.
Keywords: aluminijeve zlitine; aluminium alloy; aluminium alloys; metallographic analysis; metalografska analiza; microstructures; mikrostruktura; pretaljevanje; thermomechanical properties; remelting; termične lastnosti; mechanical properties; mehanske lastnosti