Raziskava vpliva heksabromociklododekana (HBCD) na nivo prostih kisikovih radikalov in viabilnost človeških hepatocitov - Gumilar Papotnik, Zarja (Koraki v znanost, 2023)
Heksabromociklododekan (HBCD) je spojina, ki se uporablja kot zaviralec gorenja. Najdemo ga v številnih izdelkih, vključno s pohištvom in kot izolacijski material za stavbe. Zaradi vse več raziskav, ki kažejo na toksičnost in bioakumulacijske lastnosti te spojine ter njeno vse večjo razširjenost v okolju, smo želeli raziskati možne škodljive učinke te kemikalije na človeške hepatocite. Citotoksični učinek HBCD na gojene jetrne celice smo ocenili s količinsko opredelitvijo prisotnosti ROS (reaktivnih kisikovih zvrsti) in določitvijo viabilnosti celic z metodo MPVCA (Membrane Potential Viability Assay), ki je nova metoda določanja viabilnosti celic. Dodatek HBCD je povečal ROS in zmanjšal sposobnost preživetja celic. Na podlagi teh ugotovitev predlagamo, da se uporaba HBCD omeji in da se na tem področju opravijo dodatne raziskave.
Keywords: celične kulture; človeški hepatociti; heksabromociklododekan (HBCD); MPCVA; reaktivne kisikove spojine (ROS)