Zdravljenje kroničnega srčnega popuščanja z resinhronizacijskim spodbujevalnikom - Geršak, Borut (Zdravniški vestnik, 2005)
V zadnjem desetletju zdravimo kronično srčno popuščanje (KSP) zaradi sistolične disfunkcije razmeroma uspešno z zaviralci ACE, beta blokatorji, spironolaktonom in digoksinom. S temi zdravili smo izboljšali kakovost življenja, zmanjšali zbolevnost in hospitalizacije in pomembno zmanjšali umrljivost. Ker ostaja kljub optimalnemu zdravljenju smrtnost tega sindroma ševedno velika, številni bolniki pa so kljub zdravljenju hudo simptomatski, iščejo nove načine zdravljenja, med katere sodi tudi zdravljenje z resinhronizacijskim spodbujevalnikom (CRT).
Keywords: Defibrilatorji, vsadek; Defibrillators, Implantable; Heart Failure, Congestive; Srce, odpoved kongestivna