The role of physical and virtual spaces in the learning and employability of higher education graduates - Pavlin, Samo (Družboslovne razprave, 2023)
V članku proučujemo, kako odnos med fizičnim in virtualnim prostorom v procesu visokošolskega študija vpliva na razvoj znanja in kompetenc, ki so potrebne za prehod diplomantov na trg dela. Razpravi o visokošolskem učenju v fizičnem in v virtualnem prostoru sledita sekciji o relevantnih pogledih na uspešno učenje ter o fenotipskih oblikah znanja in kompetencah. Vse glavne poudarke poglavij strnemo v sklepni konceptualni model. Na tej podlagi izpeljemo pet sklopov vprašanj, ki so namenjeni operacionalizaciji indikatorjev proučevanja prepletanja fizičnega in virtualnega prostora pri učenju v visokem šolstvu. Članek je zasnovan na eksploratornem integrativnem pregledu relevantnih virov.
Keywords: akademska profesija; kompetence; Osnovne sposobnosti; trg dela; Virtualna učna okolja; Višje in visokošolsko izobraževanje; Zaposljivost; znanje