Etična razmišljanja v zdravstveni negi umirajočih - Červ, Branka (Obzornik zdravstvene nege, 2006)
Članek je del raziskave Društva medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Ljubljana z naslovom Zdravstvena nega v luči etike skrbi, ki je bila izpeljanamed slovenskimi medicinskimi sestrami v novembru 2003. Predstavljeno je spreminjajoče se pojmovanje smrti in umiranja ter kratek pregled razvoja etičnih teorij. Skozi vidik zdravstvene nege umirajočih so pretresena načela etike pravičnosti in elementi etike skrbi. Rezultati kažejo na potrebo po spremembah v zdravstveni negi, katerih namen je izboljšanje razmer za umirajoče.
Keywords: death; Ethics, Nursing; Etika zdravstvene nege; medicinska etika; smrt; Terminal Care; Umirajoči, oskrba; umiranje; zdravstvena nega