Computer-aided modeling of the rubber-pad forming process - Benisa, Muamar (Materiali in tehnologije, 2012)
Običajna pot pri razvoju stiskanih kovinskih komponent zahteva za postavitev tehnologije zamuden postopek z analiziranjem napak pri preizkusih, pri čemer je uspešnost odvisna od izvajalčeve spretnosti in izkušenj. Simulacija postopka preoblikovanja pločevine s stiskanjem po metodi končnih elementov (FEM) pomaga inženirjem pri postavljanju preoblikovalnega postopka z nadomeščanjem dragih preizkusov v računalniškem okolju. Da bi se izognili postopkom preizkušanja z analizo napak in ko je odločujoč kratek rok za trženje, so bile vpeljane numerične simulacije preoblikovalnega procesa, kot je preoblikovanje z vmesnikom iz gume. Glavni namen predstavljene preiskave je bil razvoj numeričnega modela, ki bi bil sposoben uspešne simulacije preoblikovalnega procesa z vmesnikom iz gume. Za napovedovanje dogajanj v stiskancu in v vmesniku iz gume je bila uporabljena metoda končnih elementov. Študija je obsegala simulacije in preiskave pomembnih parametrov (kot so preoblikovalna sila, napetosti ter razporeditev deformacije v preoblikovancu), povezanih s preoblikovanjem z vmesnikom iz gume in z zmogljivostmi tega procesa pri izdelavi reber letalskega krila. Izvršena simulacija in preiskava je odkrila napetosti in razporeditev deformacije v preoblikovancu, kot tudi sile pri preoblikovanju. Analiza reber z luknjo za zmanjšanje mase je pokazala dobro ujemanje med FE-simulacijo in eksperimentalnimi rezultati.
Keywords: preoblikovanje pločevine; sheet metal forming; sheet metal bending; krivljenje pločevine; finite-element simulation; simulacija končnih elementov; aircraft industry; letalska industrija