CO2 and temperature variations during peak tourist season in Lepe jame (Postojna Cave, Slovenia) - Perne, Matija (Acta carsologica, 2025)
V članku obravnavamo meritve koncentracije CO2 in temperature zraka med vrhuncem turistične sezone leta 2017 v Lepih jamah – razmeroma slabo prezračenem rovu Postojnske jame, skozi katerega je dnevno prehajalo med 5500 in 6500 obiskovalcev. Oba parametra kažeta izrazita dnevna nihanja, ki so večinoma posledica prisotnosti obiskovalcev. Analiziramo tudi vpliv dodatnega prezračevanja z odprtjem umetnega tunela, ki povezuje Postojnsko jamo s Črno jamo. Ta ukrep učinkovito preprečuje prekomerno kopičenje CO2 ob dneh, ko bi bile zaradi zunanjih vremenskih razmer in velikega števila obiskovalcev sicer pričakovane visoke koncentracije, a je z vidika vpliva na klimo Črne jame nesprejemljiv. Čeprav sta koncentracija CO2 in temperatura medsebojno povezana, se krivulji njunega naraščanja in upadanja pomembno razlikujeta. Temperatura se ob prihodu obiskovalcev hitro zviša, njen upad po zaključku obiskov pa je počasnejši kot pri CO2. Zakasnitev pripisujemo izmenjavi toplote z jamskimi stenami – toplota, ki jo oddajajo obiskovalci, se čez dan shranjuje v stenah in ponoči prehaja nazaj v jamo.
Keywords: carbon dioxide; cave climate; cave monitoring; jamska mikroklima; karst (geology); kras (geologija); monitoring jam; ogljikov dioksid; show caves; turistične jame