Kratek preizkus spoznavnih sposobnosti - umerjanje pri preiskovancih, starih od 55 do 75 let (I) - Granda, Gal (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Zaradi staranja prebivalstva se pogostost demence povečuje. Potrebno je aktivno iskanje obolelih vogroženipopulaciji. Za tako iskanje so najbolj primerni kratki presejalni testi kognitivnih sposobnosti. Eden najpogosteje uporabljanih testov te vrste je Mini Mental State Examination. Odlikujejo ga kratkost in enostavnost. V Sloveniji že od leta 1984 uporabljamoKPSS-slovensko priredbo MMSE, vendar norm za slovensko populacijo do danes nismo imeli, kar je omejevalo uporabnost in uporabo KPSS v praksi. Namen študije je pridobiti normativne vrednosti za test KPSS pri posameznih starostnih in izobrazbenih skupinah v populaciji starejših od 55 let. Pri testiranju večjega števila nedementnih preiskovancev z novo priredbo KPSS se bo pokazala po membna odvisnost rezultata od starosti in izobrazbe, s čimer boutemeljena potreba po tako obsežni normativni študiji. Metode. V test KPSS smo vnesli nekatere popravke, ki so se ob praktični uporabi v zadnjih petih letih pokazali za potrebne. Testiranje smo izvajali v zdravstvenih domovih v Ljubljani, Mariboru in Novem mestu. V raziskavo smo vk jučili 154 preiskovancev, katerih povprečna starost je bila 65,1 leta (v razponu od 55 do87 let). Noben preiskovanec ni imel diagnoze demenca ali druge aktivne psihiatrične oziroma nevrološke bolezni. Rezultati. Ugotovili smo, da rezultatna KPSS ni odvisen od spola. Preiskovance smo razvrstili v štiri starostne skupine v intervalih po pet let. Razlike v povprečnem rezultatu med starostnimi skupinami so bile statistično pomembne (p < 0, 0002). Preiskovancesmo razdelili v skupine tudi glede na število let izobraževanja. Razlike v rezultatih na KPSS med izobrazbenimi skupinami so bile statistično visoko pomembne (p < 0,0000). Pridobili smo normativne vrednosti za posamezne starostne in izobrazbene skupine. (Izvleček skrajšan na 2000 znakov)
Keywords: Aged; Aging; Analiza variance; Analysis Of Variance; Brief Psychiatric Rating Scale; Cognition Disorders; Demenca; Dementia; Diagnosis; Educational Status; Izobrazbeno stanje; Kratka, psihiatrična ocena, lestvica; Middle Age; Spoznavne motnje; spoznavne sposobnosti; Srednja leta; Staranje; Starostniki; testi