Metoda za določanje vplivov nanodelcev (TiO2) na celice in tkiva v strupenostnem testu in vivo - Drobne, Damjana (Zdravstveno varstvo, 2007)
Vsaka nova tehnologija prinaša mnoga tveganja. Z naraščanjem prisotnosti nanomaterialov v komercialnih proizvodih je nujno potrebno ovrednotiti ceno okolja in negativnih vplivov na organizme, pač glede na prednosti, ki jih prinašajo nanomateriali. Informacije o varnosti in možnem tveganju zaradi prisotnosti nanodelcev so nujno potrebne. Do danes je bilo narejenih le malo toksikoloških študij glede vpliva nanomaterialov. Proizvodnja, kjer so prisotni tudi nanomateriali, se razvija brez regulative na področju varnosti. V naši raziskavi smo uporabili že obstoječi test za kovine in pesticide s kopenskimi raki enakonožci Porcellio scaber (Isopoda, Crustacea), ki smo ga priredili za nanodelce. Kopenski raki so primerni testni organizmi, saj lahko analiziramo biooznačevalce na različnih ravneh. Rod Porcellio je prilagojen nakopensko življenje in živi tudi v Sloveniji. Hrani se predvsem z odmrlim listjem, lubjem in lesom. V tej študiji smo analizirali le en biooznačevalec, ki je povezan z integriteto celične membrane. Uporabili smo uveljavljeni test z dvojnim fluorescentnim barvanjem (barvanje z akridin oranžnim (N,N,N',N'-tetrametilakridin-3,6-diamin) in etidijevim bromidom (3,8-diamino-5-etil-6-fenilfenantridinijev bromid)). Značilnosti testiranih nanodelcev smo določali z visokoločljivostnim presevnim elektronskim mikroskopom (TEM). Ugotavljali smo učinke nanodelcev s pomočjo prehranjevalnega testa in ugotovili, da nanodelci vplivajo na integriteto membrane. Iz tega lahko sklepamo, da so tovrstni testi primerni tudi kot izhodišče za testiranje učinkov nanodelcev nadaljnje raziskave. Nova spoznanjana področju medsebojnega vplivanja med nanodelci in biološkimi sistemi bodo pokazala, kakšni naj bodo učinkoviti testi strupenosti za nanodelce.
Keywords: biooznačevalci; nanodelci; škodljivost; testi; titanov dioksid; tveganje