Celjenje kostnine čeljustnic po puljenju zob - Gluvič, Maja (Medicinski razgledi, 2003)
Celjenje kostne rane, ki nastane pri puljenju zoba, se konča približno 60 dni po puljenju. Dobro zakostenevanje predstavlja čim bolj ohranjena višina alveolarne kostnine ter podobna gostota novonastale kostnine okolišnji kostnini. V raziskavi smo klinično in rentgenološko ocenili zakostenevanje zobne alveole dva meseca po puljenju. Za analizo višine zakostenevanja alveolesmo uporabili geometrijsko analizo za primerjavo dveh rentgenogramov Rentgenogram zoba pred puljenjem je omogočal merjenje in izračun dvodimenzionalne velikosti nastalega kostnega defekta po puljenju zoba. Na rentgenogramu alveolarnega grebena dva meseca po puljenju zoba smo izmerili dejansko višino novonastale alveolarne kostnine ter jo primerjali z velikostjopri puljenju nastalega kostnega defekta in zakostenevanje izrazili vodstotkih. Rentgenogram po puljenju smo skenirali in z računalniškim programom izmerili gostoto novonastale kostnine in jo primerjali z gostoto okolišnje kostnine. Povprečno zakostenevanje pri preiskovancih je bilo 87,1%. Zakostenevanje je najvišje v starosti od 10 do 20 let (97,5%) ter s starostjo upada. Najslabše zakostenevanje je pri preiskovancih, starih od 61 do 70 let (81,3%). Rezultati zakostenevanja alveole glede na prisotnost sosednjih zob kažejo najboljše zakostenevanje ob prisotnosti obeh sosednjih zob (97,4%) ter najslabše, ko alveola nima nobenega sosednjega zoba (82,2%). Glede na vrsto zob smo ugotovili najslabše zakostenevanje v interkaninem sektorju zgornje čeljustnice. Relativna gostota novonastale kostnine je v povprečju 82% in padas starostjo z visoko značilnostjo, regresijski količnik je 3,6 x 10-7. Rezultati raziskave kažejo značilnosti zakostenevanja alveole dva meseca po puljenju glede na višino in gostoto zakostenevanja. Na zakostenevanje primarnostarost, stanje obzobnih tkiv ter prisotnost sosednjih zob.
Keywords: Rana, celjenje; Tooth Extraction; Wound Healing; Zobna ekstrakcija; Čeljust; Jaw; Kost, gostota; Bone Regeneration; Kost, regeneracija; Dental Arch; Starostni faktorji; Radiography; Zobni lok; Bone Density; Time Factors; Časovni faktorji; Age Factors; zobozdravstvo; zobje; puljenje; rane; celjenje; kostnina