Hmeljar, letnik 77 31 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Leto Rodni nasadi (ha) Prvoletniki (ha) Premene (ha) Vsi nasadi (ha) Vsi nasadi + premene (ha) Pridelek skupaj (ton) Pridelek (kg/ha rodnega nasada) 2015 1228 175 360 1403 1763 1678 1366 2014 1139 156 488 1296 1784 2318 2035 2013 1061 105 626 1166 1792 1297 1222 2012 1102 57 636 1159 1795 1564 1419 2011 1351 24 453 1376 1829 2470 1828 2010 1450 38 374 1488 1862 2461 1697 2009 1393 124 207 1517 1724 2500 1795 2008 1532 86 254 1618 1872 2359 1539 2007 1467 106 302 1573 1875 1987 1355 2006 1416 52 316 1468 1784 1899 1341 V letu 2015 je bilo stanje površin pod hmeljem po sortah naslednje: Aurora - 526 ha, Celeia - 493 ha, Savinjski goldig - 152 ha, Bobek - 138 ha, Styrian gold - 39 ha, Hallertauer Magnum - 15 ha, Dana - 10 ha in drugih sort skupaj - 30 ha. V preglednici 1 sta predstavljena pridelek in površina pod hmeljem v letošnjem letu v primerjavi s preteklimi leti. Iz podatkov je vidno, da je trend obnov v zadnjih dveh letih zelo pozitiven, kar je za slovensko hmeljarstvo kot panogo gotovo dobro. Preglednica 1: Površine pod hmeljem in pridelek v letih 2006 do 2015 (MKGP) Dozorevanje hmelja v letu 2015 Monika Oset Luskar, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Parametre tehnološke zrelosti na več standardnih lokacijah (krajevno in pedološko različne lokacije) v Savinjski dolini ter na drugih pridelovalnih območjih (Koroška, Ptujsko - Ormoško območje) smo v sodelovanju s KGZS, KGZ Celje tudi v letošnji sezoni spremljali dvakrat tedensko, in sicer v tri- do štiridnevnih intervalih. Parametre (vsebnost vlage v storžkih, masa suhih storžkov, dolžina storžkov in vsebnost alfa-kislin) za sorto Savinjski golding smo začeli spremljati 3. avgusta. Konec prve dekade avgusta smo začeli vzorčiti storžke sort Aurora in Styrian gold, v drugi dekadi avgusta pa še storžke sort Bobek, Dana in Celeia. Podatke o spremljanju parametrov tehnološke zrelosti smo od 14. avgusta naprej do vključno 9. septembra na odzivniku IHPS osvežili ob torkih in petkih ob 15. uri. Hkrati smo vsakokrat obvestilo objavili tudi na spletni strani IHPS. Hmeljarje smo z informacijami in aktualnimi podatki seznanili še na tehnološkem sestanku hmeljarjev 13. avgusta in preko Hmeljarskih informacij (20. avgusta in 2. septembra). V Savinjski dolini je Savinjski golding prešel v tehnološko zrelost okrog 18. avgusta. V času tehnološke zrelosti je imela ta sorta vsebnost alfa-kislin od 2,0 % do 3,2 % v suhi snovi, masa suhih storžkov je dosegala od 8,6 do 10,1 g. Vsebnost vlage v storžkih je bila pod 79,1 do 80,3 %. Sorta Aurora je na večini lokacij v Savinjski dolini prešla v tehnološko zrelost po 25. avgustu. Vsebnost vlage v storžkih je bila na vzorčenih lokacijah od 77,5 % do 80,3 %. Vsebnost alfa-kislin se je ustalila in je bila pri ročnem nabiranju od 7,3 % do 10,8 % v suhi snovi. Masa 100 storžkov se je ustalila pri 8,0 do 9,5 g. Sorta Styrian gold je v tehnološko zrelost prešla po 25. avgustu. Vsebnost vlage v storžkih je bila 77,9 %, vsebnost alfa-kislin pa 3,2 % v suhi snovi. Pri sorti Bobek so se na vzorčenih lokacijah parametri tehnološke zrelosti ustalili v dneh po 31. avgustu. Masa 100 suhih storžkov je bila od 8,3 do 11,5 g, vsebnost alfa-kislin pa med 6,2 % do 8,6 % na suho snov. Pri sorti Dana sta se masa storžkov in dolžina storžkov ustalili po 31. avgustu. Vsebnost alfa-kislin je bila 13,7 % v suhi snovi. Sorta Celeia je prešla v tehnološko zrelost po 4. septembru. Vsebnost alfa-kislin je bila med 4 % in 6,6 % v suhi snovi, masa 100 suhih storžkov je bila med 7,7 in 10,6 g.