Merjenje sil med potiskanjem in vlečenjem Al-palic - Cvahte, Peter (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Razvili smo merilno celico za merjenje lokalnih obremenitev votlice na kombiniranem potisno-vlečnem stroju O.C.N., ki omogoča izdelavo aluminijevih palic brez šiljenja konic. Za določitev normalne komponentne sile in s tem tlaka v orodju smo nalepili merilne lističe tudi na obroč za prednapenjanje votlice, kar nam je omogočilo oceno koeficienta trenja, tudi kadar je kot deformacijske cone majhen. Meritve smo izvedli za palice zlitine 2030 (ASTM) s premerom 42 mm in opravili analizo stabilnosti procesa. Rezultati so pokazali, da je vlečenje palic pod pogoji dinamičnega trenja stabilen proces, potiskanje pa nestabilen.
Keywords: aluminij; aluminum; vlečenje; palice; sile; merjenje