STRIC PAVEL: Z delom se učimo! (IMje.) ttgovori na poizkuse v 1. stev. «Zvonckaa: a) V kozarcu ostane strjena bela snov, kijeskrob. b) Skrob je bel prah, ki pod prsti škriplje in nima ne duha, ne okusa. e) Če damo skrob v mrzlo vodo, se voda skali, čez čas pa se sesede skrob na dnu, kar kaže, da se skrob v mrzli vodi ne raztopi. c) V topli vodi se skrob nakuha, poslane prosojen in zdrizast. — Usta papirja, ki smo ju s tako snovjo namazali, se trdno spriinpta. Ta snovje skrobov Iep ali klej. d) Skrob se kupi tudi v proiiajalnici, in sieer rižev skrob, ki sja rabijo perice za skrobljenje perila. e) Rižev skrob se ujema s krompirjevim skrobom v vseh svojslvih, kar dokazuje, da je ista snov. /) Fižoli, ki smo jih dali pri tem poizkusu kaliti, poženejo najprej koroninico, potem se izcimita iz njega dva lista. Trdi rožnati ovoj pri fižolu odpade. * (j) Tudi krompir požene iz očos dolge oime. ' ' ¦ h) Cebnla zaens razvijati liste. 1. Jodova raztopina skrob pomodri. — Tudi krompir pomodri, če kanemo nanj kapljico jodove raztopine, pravlako prerezano žitno zrno, fižol, čebula, kar dokazuje, da je v vseh teh stvareh skrob. 2. Snov, ki smo jo dobili pri tem poizkusu. ni vee skrob, pač pa skrobna guma, ki se v vodi topi in daje izvrstno lepilo. 3. Skrobovo gumo jodova raztopina pordeči, kar dokazuje. da v njej ni veii skroba, pao pa s 1 a d k o r. Skrobova guma je tudi po okusu sladka.*) *) Čitatelji naj si nariSejo na polo papirja razpredelnico, kakor smojov manjšem merilti priobčili na 10. strani. V tisto razpredelnico naj potem zapišejo te odfjovore v posamezne oddelke, kakor jih označujejo Crke, oziroma slevilke! To velja tudi za bodoče zapisovanje odgovorov. Uredništvo. ¦*- 91 - 0 skrobu si zapomnite sledeče: Poizkusi so nam pokazali, da se nahaja skrob v rastlinah; najdemo pa ga v vseh, ki imajo zelenc liste, hp&kaj zrnea v teh listih ga napravljajo, da služi rastlinam v hrano. Skrob n>a se nam je pokazal kot v vodi neraztopljiv, zato si ga izpreminjajo Hrastline v raztopljivo skrobovo gumo (dekstrin). Največ skroba pa si na-I birajo rastline v semenska zrna in gomolje, od koder požene nova rastlina, ki porabi skrob za svoj prvi razvoj. Različne rastline imajo v teh svojih Rftelih razlifino množino skroba: krompir 20°/o, pšenična zrna 60 °,;0, riž Kelo 70%. H Znano je, da meljejo ta žitna zrna v moko; v tej ostaja ves skrob, Kn tako razvidimo, da je skrob tudi za Ijudi preimenitno hranilo- Uži-Bvamo ga v vsaki močnati jedi in zlasti v kruhtt. — Skrobov lep in skro-¦bovo gumo pa rabi knjigovezec kot klej pri vezavi knjig. I (Dalje.)