Pomen optimiranja hlajenja za življenjsko dobo in zanesljivost transformatorjev velikih moči - Gradnik, Timotej (Elektrotehniški vestnik, 2006)
V referatu so predstavljeni vidiki tveganja za dielektricno porušitev izolacije transformatorjev zaradi njene ostarelosti. Ovrednotenje pomen izsledkov najnovejših raziskav o procesih staranja v transformatorski izolacilji in obrazložen vpliv temperature olja ter navitij na doseganje pricakovane življenjske dobe transformatorjev. Izsledki teh raziskav in ugotovitve dveh študij EIMV s podrocja ocene ostarelosti in stanja hladilnih sistemov energetskih transformatorjev, opravljenih v letu 2004/2005, so nam omogocili pojasniti pojav nepricakovane, zgodnje ostarelosti nekaterih velikih transformatorjev v Sloveniji, vgrajenih okoli leta 1980. V ta namen je podrobno prikazana problematika merjenja temperatur in krmiljenja hladilnih sistemov transformatorjev s prisilnim tipom sistema hlajenja (OFAF). Tak sistem hlajenja je vgrajen pri skoraj vseh 400kV in 220kV transformatorjih velikih moci v slovenskem elektroenergetskem omrežju. Ovrednoten je vpliv optimiranja hlajenja na podaljšanje preostale življenjske dobe in celotne stroške transformacije - LCC (life cycle cost).
Keywords: transformatorji; optimiranje; hlajenje; temperatura; staranje