Sistematični pregled učinkovitosti statinov pri zmanjševanju vrednosti holesterola LDL - Kos, Mitja (Farmacevtski vestnik, 2007)
Namen analize je pripraviti aktualen sistematieni pregled ueinkovitosti statinov pri zmanjsevanju vrednosti holesterola LDL. MetodeČ Sistematieni pregled ueinkovitosti statinov smo osnovali na pregledu metaanaliz v bibliografski zbirki podatkov Medline, poleg tega pa tudi na pregledu samostojnih randomiziranih kontroliranih klinienih raziskavah, ki so bile objavljene v easu po objavi metaanaliz. RezultatiČ Statini se razlikujejo med seboj v ueinkovitosti zmanjsanja holesterola LDL. Najmanjso ueinkovitost izkazuje pravastatin jakosti 10 mg, s katerim lahko v povpreeju dosezemo 29-odstotno znizanje holesterola LDL. Najveejo ueinkovitost izkazuje rosuvastatin jakosti 40 mg, ki v povpreeju zniza holesterol LDL za 55-odstotkov.
Keywords: efficiency; holesterol; statini; učinkovitost