Wounded thinking of the wounded world - Lindberg, Susanna (Phainomena (Ljubljana), 2024)
Članek ugotavlja, da je ena najpomembnejših nalog današnjega razmišljanja globalno segrevanje. Ali ga lahko analiziramo kot še eno obliko nihilizma: ne kot nihilizem smisla življenja, temveč kot novo vrsto nihilizma človeškega in nečloveškega življenja samega? Ali lahko globalno segrevanje analiziramo kot neke vrste »objektivni nihilizem«, povezan z aktivnim nihilizmom človeštva, ki ga povzroča, in pasivnim nihilizmom človeštva, ki ga prenaša, namesto da bi ukrepalo proti njemu? Članek poskuša »objektivni nihilizem« globalnega segrevanja razložiti s pomočjo izraza »katastrofa« Mauricea Blanchota, tako da pokaže, kako vodi v nihilistično držo obupa in brezbrižnosti. Vprašanje je tudi, kako je mogoče osvetlitev nihilizma spremeniti v silo
Keywords: catastrophe; global warming; globalno segrevanje; katastrofa; Maurice Blanchot; objective nihilism; objektivni nihilizem; svet; world