SKOZI TURISTIČNA OČALA! Kje jesti in piti poleti? Ljubljana in njena bližnja okolica posta-neta v času poletja en sam prostor, v katerem iščejo prebivald zabavo in razvedrilo, posebej šolarji in vsi tisti, ki so na dopustu. Upoštevati je treba še turistično reko, ki mora skozi mestno srectišče, saj obvoznic ni. Ob tem je občina Vič-Rudnik tista, ki bi si lahko odrezala največji kos kraha od te turistične pogače in priteg-nila največ zabave in razvedrila željnih prebivalcev. Skozi viško občino potekata dve bistveni vpadnid: Tržaška proti morju in Dolenjska na Balkan. Viška občina ima tudi najširše zeleno zaledje, Id sega od Velikih Lašč in skoraj do Vrhnike. In kakšna je ponudba na območju te občine? Ponudba ni zadovoljiva Nasploh je mogoče ponudbo oceniti kot slabo. Športno rekreacijskih površin, ki bi bile na voljo gostom, skorajda ni, če izvza-memo nekaj kegljišč. Niti mini golfa ni. Vse se osredotoči na gostinsko ponudbo. Kaj lahko gost dobi v času sezone na Viču? Restavracija »Vis« je zaprla svoja vrata, ker jo obnavljajo in bo prvi del obnove končan šele konec leta. Potlej bodo imeli v tej gostilni kuhinjo z domačimi jedili in na žaru. Gostilna »Vrhničan« ob Tržaški čaka svojo usodo: prenavljati jo ne mislijo, ker jo bodo podrli. Tržaška, kot je, pa ni po-sebej privlačna. . V gostinskem podjetju »Vič« so začeli razmišljati o popestritvi ponudbe. Odločili so se, da bodo v vseh svojih lokalih, poleg kvalitetnejše postrežbe, zagotovili pe-strejšo hrano. Vsak dan bodo ponudili novo jed. V »Čadu« bodo uvedli polovične porcije in v skromnih prostorih v gostilni »Pri Marnu« souredili pizzerijo. Pizzerijas petimi vrstami pizz in odprtim pivom ter vrt, vse to privlači. Vsi lokali bodo ob nedeljah odprti. »Mirje« bo ob sobotah zaprto, ker ni obi-ska. Druge dni bodo goste postregli z do-brotami iz domače kuhinje. Plesati v teh lokalih ne bo mogoče, saj nimajo primer-nih prostorov. Za ples bi lahko poskrbeli le na Kureščku, vendar za to ni zanimanja. Kurešček bo to sezono očitno dobro de-loval, ker so uspeli dobiti zanesljiv kader. Dom ima tudi prenočišča in bo tako lahko privlačna točka za izletnike. Na Kureščku bodo stregli gostom z domačimi klobasami, ki jih dobivajo z Naklega. Gostje pa bodo imeli na voljo tudi postrvi. S podobno ponudbo bi se lahko pohvalili tudi v domu v Polhovem Gradcu, vendar bo tam očitno tudi to poletje bolj žalostno. Kadra, ki bi ustrezal, ni, in s sedanjim gostje niso zadovoljni. Ljudje, ki bi bili pripravljeni iti delat izven mesta, je namreč težko najti. Tako bo ostal Polhov Gradec neizkoriščen. Posnetek je z vrta na »Livadi« V tem delu je zelo svetla točka turistična kmetija Jožeta Setnikarja na Črnem vrhu, kjer je mogoče v okviru kmečkega turizma priti tudi na počitnice. Za odlično domačo hrano in za prenočišča je poskrbljeno. Na kmetiji lahko, če kdo želi, tudi poprime za delo. S kmečkim turizmom se ukvarja tudi Janez Žakelj s Planine, ki je v Gornji vasi nad Horjulom. Na Črnem vrhu je tudi dobra gostilna, ki nudi domače klobase in še nekatere do-mače jedi. Ob Tržaški cesti poskrbljeno! Ob Tržaški cesti lačnih in žejnih ne bo, saj so doslej še vedno upravičile svoj sloves zasebne gostilne Gorjanc, Kopač in proti Dobrovi, Pečarič, Žabar in gostilna »Na Vrhovcih«. Poleti bosta imela odprto tudi oba Kirna na poti na Rakitno: domačo hrano nudita oba. Na Rakitni bo odprt simpatičen lokal v brunarici ob jezeru, vendar je majhen in še problem hrane je. Zdravilišče Rakitna ni storilo koraka na-prej, čeprav bi lahko, glede na jezero, mnoge vikende, lepo okolico, zdravilno klimo, storili kaj več za hitrejši turistični razvoj. Proti Igu bo odprta »Livada«, kjer bi lahko organizirali ples. Lokal pa bi morali urediti, ker je že prišel na slab glas zaradi pogostih pretepov. Gostilna Tori ostaja na ravni in jo vedno velja obiskati. Za Igom pa je viška gostilna — sramota — Iški Vintgar. Na čudovitem mestu v krasni okolici je bil nekdaj lep lokal, danes pa stoji zanemar-jena baraka in najemnik — zasebnik, dela, kadar se tnu zljubi. Iti v Iški Vintgar in ra-čunati na postrežbo, torej ni mogoče. V samem mestu bosta zahtevne goste čakala »Urška« in »Alkar« in na drugem koncu »Katrca«. Za celotno Ljubljano pa bo še vedno ostala najprivlačnejša viška re-stavracija »Čad« s svojimi specialitetami na žaru. MILOVAN DIMITRIČ