CD SKILLS Korak za korakom do obroka brez glutena V vsakem trenutku lahko pripravimo varen obrok brez glutena Več o projektu CD SKILLS (Interreg Danube Transnational Programme) lahko preberete na spletni strani: www.interreg-danube.eu/approved-projects/cd-skills V okviru pilotne aktivnosti, s katero želimo osebje v kuhinjah bolnic, vrtcev, šol, domov za ostarele, pa tudi restavracij in hotelov opolnomočiti za pripravo varnih brezglutenskih obrokov, smo pripravili pripomoček z navodili in recepti za “prvo pomoč”. S pomočjo publikacije “Korak za korakom do obroka brez glutena”, ki ponuja preposte recepte in navodila, boste lažje pripravili varen brezglutenski obrok za bolnika s celiakijo. Dodatne informacije o celiakiji, brezglutenski dieti in aktivnostih društva, najdete na spletni strani Slovenskega društva za celiakijo: www.drustvo-celiakija.si/ Projekt CD SKILLS sofinancira Evropska unija v okviru programa Interreg Danube Transnational Programme (ERDF). CIP - Kataložni zapis o publikaciji Univerzitetna knjižnica Maribor 641.56:616-056.4(035)(0.034.2) KORAK za korakom do obroka brez glutena [Elektronski vir] : v vsakem trenutku lahko pripravimo varen obrok brez glutena / [avtorji Aja Kocuvan Mijatov ... et al.]. - E-priročnik. - Maribor : Mestna občina, 2021 Način dostopa (URL): http://www.interreg- danube.eu/approved-projects/cd-skills/outputs Avtorji: Aja Kocuvan Mijatov, Jana Ačko, Barbara Krajnc, Maja Piskernik, Majda Zorko, Kaja Kranjc, Simona Kalšan Kildenfoss, Jasmina Dolinšek COBISS.SI-ID 74439171 Izdajatelj: Mestna občina Maribor, 2021 Oblikovanje: Studio 8 Osnovni koraki priprave obroka brez glutena Živila brez glutena (v nadaljevanju BG živila) so po zakonodaji živila, pri katerih skupna vsebnost glutena ne presega 20 mg/kg (20 ppm) živila. Bolnikom s celiakijo lahko že sledovi nenamerno vnesenega glutena povzročijo resne zaplete. Izbira recepta in sestavin - kaj nam povedo barvne oznake receptov? Recept vsebuje sestavine, ki so Recept vsebuje sestavine, ki so Recept vsebuje visokorizične naravno brez glutena: sveže sadje naravno brez glutena, vendar so sestavine (moko, zdrob, škrob, in zelenjavo, sveže nepredelano in kakorkoli predelane, prepakirane drobtine, testenine, kosmiče), ki so neobdelano meso, ribe, mleko in ali obdelane, da obstaja možnost v velikem delu iz žitaric, za katere je naravne mlečne izdelke brez vseh vnosa glutena ali s sestavinami ali poleg dokumentacije proizvajalca dodatkov, jajca, sol, sladkor, sveža zaradi kontaminacije. Te sestavine potreben še analizni izvid ali zelišča. morajo biti dodatno preverjene certifikat, ki potrjuje, da je živilo pri dobavitelju (dokumentacija dejansko brez glutena. proizvajalca: specifikacije/deklaracije ali označene, da so brez glutena, če jih kupimo v maloprodaji). PREPOVEDANA ŽIVILA: Živila, ki vsebujejo glutenske sestavine: pšenico, rž, ječmen, oves, piro in njihove križane vrste ali izdelke iz njih. Živila, ki imajo na deklaraciji navedene sledi glutena ali je to razvidno iz dokumentacije dobavitelja. Vse moke, zdrobi in ostali izdelki iz naravno brezglutenskih žit, ki niso proizvedeni v posebnih brezglutenskih pogojih, ker se zaradi mletja na istih mlinih onesnažijo z glutenom. Živila, ki so kakorkoli predelana ali obdelana, kjer obstaja možnost vnosa glutena ali s sestavinami ali zaradi kontaminacije ter jih nismo dodatno preverili pri dobavitelju ali proizvajalcu. Nabava, prevzem sestavin in delo z dobavitelji: Za praškastih), kjer se le da, nadomestimo z BG sestavinami vse uporabljene sestavine, ki so kakorkoli predelane ali (pšenično moko nadomestimo npr. z riževo moko). Upo-obdelane zahtevamo pisno dokumentacijo od dobaviteljev rabljamo jasno označeno, ločeno posodo in pripomočke. (izjave/specifikacije/deklaracije proizvajalcev), kjer je jasno Pred pripravo BG jedi si preoblečemo zgornje zaščitno označeno, da živilo ne vsebuje glutena niti v obliki sestavin oblačilo in umijemo roke. Med delom ne rokujemo z niti v obliki sledi (velja tudi za nepredpakirana živila). Za glutenskimi sestavinami. Aparate za obdelavo (palične visoko rizična živila, katerih večji delež izvira iz žitaric, do-mešalnike, sekljalnike, mešalce) lahko uporabimo le, če datno zahtevamo še analizni izvid ali certifikat, da je živilo so v uporabi izključno za obdelavo BG živil (saj se jih ne da brez glutena. Če kupujemo v maloprodaji izberemo živila z dovolj natančno očistiti), sicer obdelavo izvedemo ročno. napisom »brez glutena« in s certificiranim znakom “prečrtan žitni klas”. Preverjanje (izjav/specifikacij/deklaracij) redno Postrežba, transport in razdeljevanje: Da se izognemo obnavljamo. Ob vsaki dobavi/nakupu preverjamo skladnost kontaminaciji in zamenjavi, BG hrano strežemo ločeno v dobavljenih proizvodov z naročilom. označeni posodi (ne nosimo z isto roko glutenskih in BG obrokov, drugačna barva krožnikov). Uporabljamo ločen Shranjevanje sestavin: Živila hranimo v dobro zaprti in prijemalni pribor. Bife ponudba glutenskih in BG jedi v jasno prepoznavni embalaži (najbolje po barvi), ki one-istem prostoru ni sprejemljiva, saj ne moremo preprečiti, mogoča zamenjavo. Shranjujemo etikete s sestavinami da bi gostje posegali v BG jedi s priborom, s katerim so ali živila hranimo v originalni embalaži. BG živila hranimo pred tem nalagali glutenske jedi. Med transportom mora ločeno in najbolje na najvišjih mestih tako, da je onemo-biti BG hrana dobro zaprta, jasno označena in ločena. gočeno potresanje po njih. Zaposleni (osebje): Postopki in recepture naj bodo pisni. Čiščenje: Delovne površine in pripomočke čistimo z Improvizacija in nadomeščanje sestavin (tudi samo za-ločenim čistilnim priborom (krpami, gobicami), vodo in menjava blagovnih znamk) ni dovoljena brez odobritve detergentom. Tudi po pranju v pomivalnem stroju pred odgovorne osebe in predhodnega preverjanja na vseb-vsako uporabo pripomočke natančno pregledamo, da nost glutena. Obvezno je usposabljanje novega osebja na njih ni morebitnih ostankov hrane. NE uporabljamo in periodično obnavljanje znanja vseh, ki sodelujejo, od lesenih rezalnih desk, kuhalnic ali pripomočkov, kjer bi se nabave do postrežbe. lahko v špranjah zadržal gluten. Nadzor: Ustreznost čiščenja površin, posode in opreme Priprava jedi: BG jedi pripravljamo ločeno od glutenskih preverjamo s priročnimi hitrimi testi (brisi) na gluten. Pe-jedi (v posebnem prostoru, na posebnem pultu) ali vsaj riodično preverimo ustreznost priprave obrokov z odvze- časovno ločeno po predhodnem temeljitem čiščenju. Kjer mom vzorcev, ki jih oddamo na analizo na gluten tako, da fizična ločitev ni možna, čim več glutenskih sestavin (zlasti vzorce odvzamemo v pogojih rednega dela. Zelenjavna rižota s pišcˇancem priprava sestavine Čebulo olupimo, na drobno nasekljamo in ■ 200 g piščančjega fileja do zlatega prepražimo na olju. Zelenjavo ■ 180 g riža operemo, poljubno narežemo ter dodamo ■ 2 žlici olivnega olja k čebuli in pražimo nekaj minut. Piščančje ■ 1 velika sveža čebula ■ 1 sveži korenček meso narežemo na kocke, dodamo k zelenjavi, ■ ½ sveže bučke nato vse skupaj pražimo 20 minut. Po potrebi ■ 100 g svežega graha dodajamo svežo vodo. Riž dobro operemo. Ko je ■ 1/2 sveže rdeče paprike meso pečeno, dodamo riž in pražimo toliko, da ■ 1 pest sveže cvetače postekleni. Prilijemo zelenjavno jušno osnovo ali ■ 2 – 3 sveži paradižniki vodo, olupljen in na koščke narezan paradižnik, ■ 500 do 550 ml zelenjavne jušne osnove (če nimamo preverjene, da je brez solimo in začinimo po okusu. glutena, jo nadomestimo z vodo) ■ sveže začimbe po okusu (timijan, bazilika, origano, peteršilj,…) Kuhamo od 20 do 30 minut, dokler riž ne vpije ■ sol vse vode. V primeru, da želimo bolj sočno rižoto, jo prej odstavimo s štedilnika ali dodamo več jušne osnove ali vode. hranilne vrednosti Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine 105 14 g 3 g 5 g Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in pripravimo čiste kuhinjske krpe. Brezglutenski obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. PIŠČANČJI FILE: Meso je brez glutena, obstaja možnost predstavlja večje tveganje kot jušna osnova pripravljena kontaminacije pri razrezu. File operemo pod tekočo vodo, iz sveže zelenjave. Če uporabimo industrijsko pripravljeno osušimo s čisto papirnato brisačko in ga na čisti plastični osnovo, od dobavitelja zahtevamo dokumentacijo, da deski s čistim nožem razrežemo. izdelek ne vsebuje glutena niti v sledeh in da kontaminacija ni mogoča. Če uporabimo svežo zelenjavo, jo operemo RIŽ: Izdelek je naravno brez glutena, obstaja možnost pod tekočo vodo, razrežemo na čisti plastični deski s čistim kontaminacije pri pakiranju. Nekuhan riž operemo v cedilu nožem in skuhamo. Tako jušno osnovo lahko tudi zamr-pod tekočo vodo, pozorni smo, da je cedilo resnično čisto. znemo v čistih označenih posodicah. Če nimamo primerne jušne osnove, uporabimo vodo. OLIVNO OLJE: Izdelek je naravno brez glutena in ne predstavlja tveganja. SOL: Je naravno brez glutena, vendar pazimo, da uporabimo čisto, nekontaminirano sol (npr. odpremo novo pakira- ČEBULA: Svežo čebulo operemo pod tekočo vodo in razre- nje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko zajemamo sol žemo na čisti plastični deski s čistim nožem. Predhodno in moko. pražena čebula običajno vsebuje moko in gluten in je ne smemo uporabiti brez predhodnega preverjanja. ZAČIMBE: Uporabimo sveža zelišča, ki so naravno brez glutena. Operemo jih pod tekočo vodo, osušimo s papirna-ZELENJAVA: Uporabimo svežo zelenjavo, ki jo operemo to brisačko in razrežemo na čisti plastični deski s čistim no-pod tekočo vodo in razrežemo na čisti deski s čistim no- žem. Če uporabimo suhe začimbe ali začimbne mešanice, žem. Predelana/obdelana zelenjava (zamrznjena, vložena, od dobavitelja zahtevamo proizvajalčevo dokumentacijo, sušena, rezana, pasirana) predstavlja tveganje in je ne nik da ne vsebujejo glutena niti v sledeh in da kontaminacija smemo uporabljati brez predhodnega preverjanja pri er ni mogoča. isk dobavitelju. Od dobavitelja zahtevamo dokumentacijo, da izdelek ne vsebuje glutena niti v sledeh in da kontaminacija ni mogoča. ept: Maja P ZELENJAVNA JUŠNA OSNOVA: Industrijsko pripravlje-Rec na jušna osnova ali koncentrat je procesiran izdelek in Meso v gobovi omaki in kruhovi cmoki sestavine CMOKI priprava ■ 500 g certificiranega bg kruha ■ 2 jajci Čebulo nasekljamo na drobne koščke, ■ 1 srednje velika čebula ■ sol popražimo na vročem olju ter primešamo na ■ 100 g olja ■ peteršilj majhne kocke narezan BG kruh. Posebej v ■ 4 dl mleka ■ 100 g certificirane bg moke lončku zmešamo mleko, 2 jajci in sol. Polijemo po kruhu ter enakomerno napojimo. Dodamo MESO V GOBOVI OMAKI drobno narezan peteršilj in BG moko ter vse ■ 4 puranji ali piščančji zrezki ■ 1 ščepec timijana skupaj oblikujemo v poljubno velike cmoke. ■ 1 velika čebula ■ 1 ščepec bazilike Cmoke kuhamo v svežem slanem kropu 10 ■ olje ■ peteršilj, lovorjev list minut. ■ 100 g šampinjonov ■ 1 žlička mešanice bg suhe zelenjave ■ 400 ml vode (če nimamo preverjene, jo izpustimo) Čebulo narežemo in popražimo na olju, da rahlo ■ sol ■ 1 žlička certificirane bg moke ali škroba porumeni. Dodamo meso in gobe ter pražimo da porjavi. Zalijemo s 300 ml sveže vroče vode, dodamo lovorjev list, sol, mešanico BG suhe zelenjave, timijan, baziliko in peteršilj. hranilne vrednosti V 1 dl sveže hladne vode raztopimo BG koruzni škrob ali BG moko in vlijemo v omako. Kuhamo Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine toliko časa, da se gobe in meso zmehčajo. Kruhovi cmoki 210 23 g 12 g 4 g Meso v omaki 75 2 g 2 g 12 g Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in pripravimo čiste kuhinjske krpe. BG obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. KRUH, MOKA, ŠKROB: So visokorizični izdelki. Obvezna je zahtevamo proizvajalčevo dokumentacijo, da ne vsebujejo uporaba namenskih deklariranih BG izdelkov. Od dobavi-glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. Če telja zahtevamo proizvajalčevo dokumentacijo ter analizni nimamo svežih ali preverjenih suhih začimb, jih raje izpus-izvid ali certifikat, ki to potrjuje. Če kupujemo v malopro-timo. daji, izberemo takšne z napisom »brez glutena« in označe-ne z registriranim znakom “prečrtan žitni klas”. Preverimo, MEŠANICA SUHE ZELENJAVE: Zamrznjena, vložena, da ne vsebujejo BG ovsa, saj del bolnikov s celiakijo tudi na sušena, rezana, pasirana zelenjava predstavlja tveganje. BG oves reagira enako kot na gluten. Zahtevamo proizvajalčevo dokumentacijo, da izdelek ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mo- ČEBULA: Svežo čebulo operemo pod tekočo vodo in razre- goča. žemo na čisti plastični deski s čistim nožem. Predhodno pražena čebula običajno vsebuje moko in gluten in je ne ŠAMPINJONI: Uporabimo sveže šampinjone, ki jih opere-smemo uporabiti brez predhodnega preverjanja. mo pod tekočo vodo in narežemo na čisti plastični deski s čistim nožem. Če uporabimo sušene/zmrznjene/vložene, RASTLINSKO OLJE, MLEKO (pasterizirano ali sterilizira- od dobavitelja zahtevamo dokumentacijo, da ne vsebujejo no), JAJCA sveža: So naravno brez glutena in ne predsta- glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. vljajo tveganja. PIŠČANČJI ALI PURANJI ZREZKI: Meso je naravno brez SOL: Je naravno brez glutena, vendar pazimo, da uporabi- glutena, obstaja možnost kontaminacije pri razrezu. Meso mo čisto, nekontaminirano sol (npr. odpremo novo pakira- operemo pod tekočo vodo, osušimo s čisto papirnato bri-nje) – v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko zajemamo sačko in ga na čisti plastični deski s čistim nožem razreže-niker sol in moko. mo v zrezke. isk PETERŠILJ, LOVORJEV LIST, TIMIJAN, BAZILIKA: Uporabimo sveža zelišča, ki so naravno brez glutena. Operemo jih pod tekočo vodo, osušimo s papirnato brisačko in razre-ept: Maja P žemo na čisti plastični deski s čistim nožem. Če uporabi-Rec mo suhe začimbe ali začimbne mešanice, od dobavitelja Ajdova kaša z gobami priprava sestavine Ajdovo kašo operemo in skuhamo v svežem vrelem kropu. Vre naj 15–20 minut. ■ 100 g ajdove kaše ■ 220 g gob (sveži šampinjoni) Gobe operemo in narežemo na lističe. ■ 1 srednje velika čebula ■ 1 strok česna Na olju prepražimo čebulo, dodamo gobe, ■ 1 žlica sesekljanega peteršilja nasekljan ali stisnjen strok česna, peteršilj, ■ sol sol, poper, majaron in timijan ter pražimo, ■ poper da gobe lepo porjavijo. Nato zalijemo s svežo ■ 1 ščepec majarona vročo vodo, dodamo topljeni sir ter sladko in ■ 1 ščepec timijana kislo smetano. Na koncu dodamo omaki še ■ 1 topljeni sir (17–20 g) ■ 1 velika žlica kisle smetane kuhano ajdovo kašo in premešamo. ■ 3 velike žlice sladke smetane ■ 1 dl vode hranilne vrednosti Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine 110 13 g 4 g 5 g Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in pripravimo čiste kuhinjske krpe. BG obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. AJDOVA KAŠA: Je naravno brez glutena, obstaja pa tve-mo tista, ki jih imamo. Začimbne mešanice in suhe mlete ganje za kontaminacijo pri žetju ali pakiranju. Od dobavite- začimbe lahko vsebujejo gluten, zato moramo od dobavi-lja zahtevamo dokumentacijo, da kontaminacija z glute-telja pridobiti dokumentacijo, da ne vsebujejo glutena niti nom ali glutenskimi žiti ni mogoča. Pred uporabo ajdovo v sledeh in da kontaminacija ni mogoča. kašo dobro speremo v cedilu pod tekočo vodo – pozorni smo, da je cedilo resnično čisto. SOL: Je naravno brez glutena, vendar pazimo, da uporabimo čisto, nekontaminirano sol (npr. odpremo novo pakira-GOBE: Uporabimo sveže gobe, ki jih dobro operemo pod nje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko zajemamo sol tekočo vodo in narežemo na čisti plastični deski s čistim in moko. nožem. Zamrznjena, vložena, sušena, rezana, pasirana zelenjava predstavlja večje tveganje kot sveža. Če uporabimo POPER: je naravno brez glutena, vendar obstaja tveganje sušene/zmrznjene/vložene gobe, od dobavitelja zahteva-za kontaminacijo pri mletju ali pakiranju. Od dobavitelja mo dokumentacijo, da ne vsebujejo glutena niti v sledeh moramo pridobiti dokumentacijo, da ne vsebuje glutena ter da kontaminacija ni mogoča. niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. ČEBULA: Uporabimo svežo čebulo, saj predhodno praže-TOPLJENI SIR: Je procesiran mlečni izdelek s številnimi na čebula običajno vsebuje moko in gluten. Svežo čebulo dodatki in predstavlja tveganje za kontaminacijo. Od do-operemo pod tekočo vodo in razrežemo na čisti plastični bavitelja zahtevamo dokumentacijo, da izdelek ne vsebuje deski s čistim nožem. glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. ČESEN: Uporabimo sveži česen, saj suhi mleti česen lahko KISLA IN SLADKA SMETANA: Naravno pasterizirano ali niker vsebuje gluten. Sveži česen operemo pod tekočo vodo in sterilizirano mleko ter naravni mlečni izdelki brez vseh isk razrežemo na čisti plastični deski s čistim nožem. dodatkov so naravno brez glutena in ne predstavljajo tveganja. PETERŠILJ, MAJARON, TIMIJAN: Uporabimo sveža zeli- šča, ki jih operemo pod tekočo vodo, osušimo s papirnato OLJE: Rastlinska olja so naravno brez glutena. ept: Maja P brisačko in razrez izvedemo na čisti plastični deski ter s čis-Rec tim nožem. V kolikor vseh zelišč nimamo na voljo, uporabi- Mesne kroglice v paradižnikovi omaki sestavine in pire krompir MESNE KROGLICE ■ 400 g mletega mesa ■ 1 ščepec majarona ■ 40 g bg krušnih drobtin ■ 1 velika čebula ■ 1 ščepec timijana ■ 1 mala žlička bg ■ 1 jajce ■ 8 g soli mešanice suhe ■ 2 stroka česna ■ poper zelenjave ■ 1 mala žlička peteršilja ■ 1 ščepec bazilike ■ olje (za pečenje) priprava V posodi zmešamo meso, jajce, peteršilj, majaron, timijan, sol, poper, baziliko, mešanico suhe zelenja-PARADIŽNIKOVA OMAKA ve in BG drobtine. Čebulo narežemo in popražimo ■ 1 čebula ■ 250 g paradižnikove ■ 1 ščepec bazilike na olju, da lepo porumeni, dodamo na drobno na- ■ 2 sveža paradižnika mezge ■ 1/2 stroka česna sekljan česen ter pražimo še nekaj sekund. Ne pre- ■ sol (po okusu) ■ 1/2 tube paradižnikovega ■ 1/2 dl vode ■ 1/2 sveže zelene paprike koncentrata (90 g) ■ 1 lovorjev list dolgo, da se česen ne zapeče. Rahlo ohladimo, nato dodamo k mesu. Dobro pregnetemo in oblikujemo kroglice, ki jih ocvremo v vročem olju. PIRE KROMPIR ■ 500 g krompirja ■ 60 g masla Paradižnike olupimo, dodamo papriko in vse ■ 100 do 200 ml mleka ■ sol skupaj zmeljemo. Čebulo narežemo in pražimo pri nizki temperaturi, da zlato porumeni, posolimo in dodamo mleto papriko s paradižnikom. Malo popražimo (nekaj minut) in dodamo paradižnikovo mezgo, paradižnikov koncentrat, baziliko, česen, hranilne vrednosti vodo, lovorjev list in sladkor. Vse skupaj kuhamo 30 minut pri zmerni temperaturi. Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine Mesne kroglice 190 8 g 10 g 16 g Krompir olupimo, narežemo in skuhamo v sveži Paradižnikova omaka 50 10 g 0,2 g 2 g slani vodi. Odlijemo odvečno vodo, dodamo maslo, mleko in pretlačimo, da nastane gladka zmes. Pire krompir 103 11 g 5 g 3 g Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in pripravimo čiste kuhinjske krpe. BG obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. Za pasiranje/mletje uporabimo le pripomočke, ki ji ne uporabljamo za obdelavo glutenskih jedi. MLETO MESO: Meso je naravno brez glutena, obstaja ČEBULA, PARADIŽNIK, PAPRIKA, KROMPIR: Uporabimo možnost kontaminacije pri mletju. Pri dobavitelju svežo zelenjavo, ki ne predstavlja tveganja. Operemo jo preverimo (pridobimo dokumentacijo), da ne vsebuje pod tekočo vodo in razrez izvedemo sami na čisti deski in glutena niti v sledeh ter da v istem prostoru, kjer melje s čistim nožem. Predhodno pražena čebula, zamrznjena, meso, ne pripravlja drugih izdelkov, ki bi lahko vsebovali vložena, sušena, rezana, pasirana zelenjava predstavljajo gluten (npr. čevapčiči, začinjeno in marinirano meso). tveganje in potrebujejo preverjanje. JAJCA: Sveža jajca so naravno brez glutena in ne PARADIŽNIKOVA MEZGA, PARADIŽNIKOV predstavljajo tveganja. KONCENTRAT, MEŠANICA SUHE ZELENJAVE: Če uporabimo kakorkoli predelano/obdelano (pasirano, ČESEN, PETERŠILJ, MAJARON, TIMIJAN, BAZILIKA, zamrznjeno, sušeno, vloženo…) zelenjavo, od dobavitelja LOVOR: Uporabimo sveži česen in sveža zelišča, ki jih obvezno zahtevamo dokumentacijo, da ne vsebuje operemo pod tekočo vodo, osušimo s papirnato brisačko glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. in razrez izvedemo na čisti plastični deski ter s čistim nožem. V kolikor vseh nimamo na voljo, uporabimo SOL, SLADKOR: Sta naravno brez glutena, vendar tista, ki jih imamo. Začimbne mešanice in suhe mlete pazimo, da zagotovo nista onesnažena (npr. odpremo začimbe lahko vsebujejo gluten, zato moramo zanje od novo pakiranje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko dobavitelja pridobiti dokumentacijo, da ne vsebujejo zajemamo npr. sol/sladkor in moko. glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. MLEKO, MASLO: Naravno pasterizirano ali sterilizirano nik POPER: Je naravno brez glutena, vendar obstaja mleko in naravni mlečni izdelki, brez vseh dodatkov, so er tveganje za kontaminacijo pri mletju ali pakiranju. Od naravno brez glutena in ne predstavljajo tveganja. isk dobavitelja moramo pridobiti dokumentacijo, da ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni KRUŠNE DROBTINE: So visokorizični izdelek. Obvezna je mogoča. uporaba namensko proizvedenih deklarirano BG drobtin. Od dobavitelja zahtevamo dokumentacijo ter analizni izvid ept: Maja P OLJE: Rastlinska olja so naravno brez glutena in ne ali certifikat, ki to potrjuje. V kolikor kupujemo v malopro-Rec predstavljajo tveganja. daji izberemo takšne z napisom brez glutena in dodatno označene z registriranim znakom “prečrtan žitni klas”. Nadevane paprike in kuhan krompir sestavine NADEVANE PAPRIKE ■ 5 srednje velikih paprik ■ sveži peteršilj ■ 500 g mletega mesa ■ sol ■ 20 g riža ■ 2 stroka česna priprava ■ 1 jajce ■ poper PAPRIKE: Paprike operemo, ob peclju jim odrežemo ■ 1 čebula ■ olje del kot bi hoteli napraviti pokrovček. Odstranimo semenje in obrežemo notranje žile. Na olju prepra-KUHAN KROMPIR žimo čebulo, da lepo porumeni ter dodamo mleto ■ 500 g krompirja meso, peteršilj, sol, česen, poper, opran riž in jajce. Zmes z rokami dobro pregnetemo in dodamo nekaj OMAKA žličk sveže vode. Nadev mora biti sočen, da bo imel riž med kuhanjem dovolj tekočine in bo nabreknil. ■ 1 l pretlačenega ■ malo mlete rdeče ■ 1 ščepec bazilike paradižnika paprike ■ 3 žličke sladkorja Paprike napolnimo z nadevom do 3/4 (nadev med ■ 1 čebula ■ 5 dl vode ■ 1 žlička bg koruznega kuho naraste). ■ sol ■ lovorjev list škroba ali bg moke PRIPRAVA OMAKE: Na olju prepraženo čebulo zalije- ■ sveži peteršilj ■ 1 ščepec timijana ■ olje mo s paradižnikovo mezgo, solimo, dodamo peteršilj, rdečo mleto papriko, svežo vodo, lovorjev list, timijan, baziliko, sladkor in zgostimo z BG koruznim škro-bom ali BG moko. Kuhamo 15 minut in precedimo, da dobimo gladko, tekočo omako. V kozico pokonci hranilne vrednosti položimo nadevane paprike in prilijemo omako. Pri nizki temperaturi kuhamo 1 uro, lahko tudi več. Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine Nadevana paprika v omaki 60 4 g 3 g 5 g KROMPIR: Krompir olupimo, narežemo in skuhamo v slani vodi. Krompir 70 15 g 0 g 2 g Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in pripravimo čiste kuhinjske krpe. BG obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. Za pasiranje/mletje uporabimo le pripomočke, ki ji ne uporabljamo za obdelavo glutenskih jedi. ČEBULA, PARADIŽNIK, PAPRIKA, KROMPIR, RASTLINSKA OLJA: So naravno brez glutena. PARADIŽNIKOVA MEZGA, PARADIŽNIKOV KONCENTRAT, MEŠANICA SUHE ZELENJAVE: Kadar je ČESEN, PETERŠILJ, TIMIJAN, BAZILIKA, POPER, LOVOR: le mogoče, uporabimo svežo zelenjavo (ne predstavlja Uporabimo sveži česen in sveža zelišča, ki jih operemo tveganja). Operemo jo pod tekočo vodo in razrez izvedemo pod tekočo vodo, osušimo s papirnato brisačko in razrez sami, na čisti deski in s čistim nožem. Predhodno izvedemo na čisti plastični deski ter s čistim nožem. V pražena čebula, zamrznjena, vložena, sušena, rezana, kolikor vseh zelišč nimamo na voljo, uporabimo tista, ki jih pasirana koncentrirana zelenjava predstavlja tveganje za imamo. kontaminacijo, zato za te izdelke od dobavitelja zahtevamo dokumentacijo, da ne vsebujejo glutena niti v sledeh ter MLETA RDEČA PAPRIKA, POPER: Začimbne mešanice ali da kontaminacija ni mogoča. mlete suhe začimbe lahko vsebujejo gluten, zato moramo od dobavitelja pridobiti dokumentacijo, da ne vsebujejo MLETO MESO: Meso je naravno brez glutena, obstaja glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. možnost kontaminacije pri mletju. Pri dobavitelju zahtevamo dokumentacijo, da ne vsebuje glutena niti SOL, SLADKOR: Sta naravno brez glutena, vendar v sledeh ter da v istem prostoru, kjer melje meso, ne pazimo, da sta čista, nekontaminirana (npr. odpremo pripravlja drugih izdelkov, ki bi lahko vsebovali gluten novo pakiranje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko (npr. čevapčiči, začinjeno in marinirano meso). Če meso zajemamo sol ali sladkor in moko. meljemo sami, lahko uporabimo le mesoreznico, kjer se MOKA: Je visokorizični izdelek. Obvezna je uporaba nik melje izključno nezačinjeno meso. namenskih deklariranih BG izdelkov. Od dobavitelja er isk RIŽ: Izdelek je naravno brez glutena, obstaja možnost zahtevamo proizvajalčevo dokumentacijo ter analizni izvid kontaminacije pri pakiranju. Nekuhan riž operemo v cedilu ali certifikat, ki to potrjuje. Če kupujemo v maloprodaji, pod tekočo vodo – pozorni smo, da je cedilo resnično čisto. izberemo takšne z napisom »brez glutena« in označene z registriranim znakom “prečrtan žitni klas”. Preverimo, ept: Maja P JAJCA: Sveža jajca so naravno brez glutena in ne da ne vsebujejo brezglutenskega ovsa, saj del bolnikov s Rec predstavljajo tveganja. celiakijo tudi na brezglutenski oves reagira enako kot na gluten. Pečena polenta z zelenjavo priprava sestavine Polento skuhamo po navodilih na embalaži (3 skodelice sveže vode, 1 skodelica polente). ■ 1 skodelica bg zdroba za polento (200 ml) Kuhani polenti dodamo sol po okusu, kislo ■ 3 skodelice vode (600 ml) in sladko smetano. Stresemo v pomaščen ■ sol ■ 90 g kisle smetane pekač. ■ 2 jedilni žlici sladke smetane Narežemo bučke, rdečo papriko in korenček ■ 1 sveža bučka (na tanke koščke) ter dodamo mešanico ■ 1/2 sveže rdeče paprike ■ 1 sveži korenček suhe zelenjave. Posebej olupimo paradižnik ■ 1 sveži paradižnik in ga pretlačimo v gosto omako. Dodamo ■ ščepec sladkorja ščepec soli ter ščepec sladkorja. Zelenjavo ■ 1 mala žlička mešanice suhe zelenjave (če nimamo preverjene, popražimo na olju. Ko je rahlo zapečena, da je brez glutena, jo izpustimo) dodamo paradižnikovo omako. Vse skupaj ■ sir kuhamo še 1 minuto. Še vročo zelenjavo položimo na polento in po vrhu potresemo z naribanim sirom. Pečemo 20 minut pri 180 0C. hranilne vrednosti Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine 90 13 g 3 g 3 g Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in pripravimo čiste kuhinjske krpe. BG obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. Pekači in pečice predstavljajo tveganje za kontaminacijo. Če je le mogoče, uporabimo namenski pekač, ki se uporablja le za BG živila. V nasprotnem primeru preverimo, da je resnično čist, da nima špranj in robov, kjer bi se lahko zadržali zapečeni ostanki glutenske hrane ter ga obložimo s peki papirjem. Če nimamo ločene pečice, namenjene le za BG živila, pred vstavljanjem BG jedi izklopimo ventilacijo. Pečemo na najvišji rešetki. BG ZDROB ZA POLENTO: Je visokorizični izdelek. MEŠANICA SUHE ZELENJAVE: Predstavlja večje tveganje Obvezna je uporaba namenskega deklarirano BG zdroba. kot sveža. Še večje tveganje predstavljajo jušne kocke. Od dobavitelja zahtevamo proizvajalčevo dokumentacijo Če uporabimo mešanico suhe zelenjave ali jušno kocko, ter analizni izvid ali certifikat, ki to potrjuje. Če kupujemo v od dobavitelja zahtevamo dokumentacijo, da izdelek maloprodaji, izberemo takšnega z napisom »brez glutena« ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni in označenega z registriranim znakom “prečrtan žitni klas”. mogoča. Lahko pa jo tudi izpustimo. KISLA IN SLADKA SMETANA: Pozorni smo, da uporabimo SIR: Naravni nepredelani in neobdelani siri, katerim naravno kislo in sladko smetano brez vseh dodatkov, ki sta ni dodano nič drugega kot sirilo in mlečne kulture, so naravno brezglutenski živili in ne predstavljata tveganja. naravno brez glutena. Ribani sir pa predstavlja tveganje zaradi vnosa glutena pri ribanju in dodatkov proti KORENJE, BUČKE, PAPRIKA, PARADIŽNIK: Uporabimo sprijemanju. Če uporabimo že nariban sir, od dobavitelja svežo zelenjavo, ki jo operemo pod tekočo vodo in pridobimo dokumentacijo, ki potrjuje, da ne vsebuje razrez izvedemo sami, na čisti deski in s čistim nožem. glutena niti v sledeh ter da ni možnosti kontaminacije Zamrznjena, vložena, sušena, rezana, pasirana zelenjava med ribanjem. Še bolje je, da sir naribamo sami na čisti predstavlja večje tveganje kot sveža. Če uporabimo ribežen, na katerem ribamo izključno brezglutenske kakorkoli predelano/obdelano zelenjavo, od dobavitelja nik izdelke. V nasprotnem primeru sir raje izpustimo. er zahtevamo dokumentacijo, da izdelek ne vsebuje glutena isk niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. ept: Maja P Rec Musaka z mletim mesom priprava sestavine Krompir skuhamo v sveži soljeni vodi, olupimo in narežemo na tanke rezine. Na olju prepražimo MUSAKA čebulo, da lepo porumeni in dodamo meso. Nato ■ 1 kg krompirja ■ 1 ščepec timijana solimo, popramo, dodamo peteršilj, timijan, bazi- ■ 480 g mletega mesa ■ sveža bazilika liko in po želji ostale sveže začimbe. Vse skupaj še ■ 70 g olja ■ druge sveže začimbe po okusu malo pražimo, da je meso že skoraj pečeno. ■ 1 čebula ■ sol ■ peteršilj ■ poper Jajce, kislo smetano in mleko z vilico zmešamo v tekočo zmes. PRELIV ■ 1 jajce V namaščen pekač položimo prvo plast krompir- ■ 100 ml mleka ja, dodamo plast mesa ter prelijemo s prelivom. ■ 50 g kisle smetane ■ sol Ponovno sledi krompir, nato meso in preliv. Zad-nja plast na vrhu naj bo krompir, ki ga prelijemo s prelivom. Pečemo 30–40 minut pri 190 0C. hranilne vrednosti Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine 140 11 g 8 g 7 g Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Posebej smo pozorni na čistost pekača oz. uporabimo takšnega, v katerem se ne pripravljajo glutenske jedi. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in si pripravimo čiste kuhinjske krpe. Na štedilniku brezglutenski obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. Če je le mogoče, v pečici musake ne pečemo hkrati z glutenskimi jedmi. Če se temu ne moremo izogniti, izključimo ventilacijo in pečemo na najvišji rešetki. KROMPIR: Uporabimo sveži krompir, ki ga olupimo in POPER: Začimbne mešanice ali mlete suhe začimbe lahko operemo pod tekočo vodo ter razrez izvedemo sami, na vsebujejo gluten, zato moramo od dobavitelja pridobiti čisti deski in s čistim nožem. dokumentacijo, da ne vsebujejo glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. MLETO MESO: Meso je naravno brez glutena, obstaja možnost kontaminacije pri mletju. Pri dobavitelju SOL: Je naravno brez glutena, vendar pazimo, da zahtevamo dokumentacijo, da ne vsebuje glutena niti uporabimo čisto, nekontaminirano sol (npr. odpremo v sledeh ter da v istem prostoru, kjer melje meso, ne novo pakiranje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko pripravlja drugih izdelkov, ki bi lahko vsebovali gluten zajemamo sol in moko. (npr. čevapčiči, začinjeno in marinirano meso). Če meso meljemo sami, lahko uporabimo le mesoreznico, kjer se MLEKO, KISLA SMETANA: Naravno pasterizirano ali melje izključno nezačinjeno meso. sterilizirano mleko ter naravni mlečni izdelki brez vseh dodatkov so naravno brez glutena in ne predstavljajo OLJE: Rastlinska olja so naravno brez glutena. tveganja. ČEBULA: Uporabimo svežo čebulo, saj predhodno pražena JAJCA: Sveža jajca so naravno brez glutena in ne čebula običajno vsebuje moko in gluten. Svežo čebulo predstavljajo tveganja. operemo pod tekočo vodo in narežemo na čisti plastični deski s čistim nožem. niker PETERŠILJ, BAZILIKA, TIMIJAN: Uporabimo sveža zelišča, isk ki jih operemo pod tekočo vodo, osušimo s papirnato brisačko in razrez izvedemo na čisti plastični deski ter s čistim nožem. V kolikor vseh zelišč nimamo na voljo, ept: Maja P uporabimo tista, ki jih imamo. Rec Zelenjavni riž in meso v omaki sestavine priprava ZELENJAVNI RIŽ V sveži slani vodi skuhamo riž. Cvetačo in brokoli ■ 200 g riža ■ sol operemo pod tekočo vodo in “nacvetkamo”. ■ 2 sveža korenčka ■ poper (če nimamo preverjenega, ga Korenje olupimo ter poljubno narežemo. Papriko ■ 1 manjša sveža rdeča paprika izpustimo) operemo pod tekočo vodo in jo narežemo. V sveži ■ 1 pest sveže cvetače ■ sveža bazilika ■ 1 pest svežega brokolija ■ sveži peteršilj slani vodi skuhamo cvetačo, brokoli in korenje. Na olju prepražimo čebulo, da zlato porumeni. Dodamo papriko, kuhano zelenjavo, začimbe, MESO V OMAKI malo popražimo nato dodamo kuhan riž. Vse ■ 4 goveji zrezki preverjene, jo nadomestimo z vodo) skupaj pražimo 5 min. ■ 2 žlici olja ■ ½ žličke soli ■ 1 velika sveža čebula ■ poper (če nimamo preverjenega, ga Zrezke operemo pod tekočo vodo ter osušimo ■ 150 ml jušne osnove (če nimamo izpustimo) in potolčemo iz obeh strani. Zrezke solimo in popramo. Čebulo operemo pod tekočo vodo in drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olje ter zrezke na obeh straneh popečemo. Pečene zrezke položimo na krožnik in pokrijemo s pokrovko. hranilne vrednosti Na ponev dodamo čebulo, ki jo na rahlem ognju pražimo toliko časa, da se zmehča. Čebulo Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine med praženjem solimo ter prilijemo BG jušno Zelenjavni riž 180 40 g 1 g 4 g osnovo ali vodo. Ko omaka zavre, dodamo zrezke. Meso v omaki 115 2 g 6 g 12 g Pokrijemo in kuhamo približno 30 minut. Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in si pripravimo čiste kuhinjske krpe. BG obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. RIŽ: Je naravno brez glutena, obstaja možnost kontami-POPER: Začimbne mešanice ali mlete suhe začimbe lah-nacije pri pakiranju. Nekuhan riž operemo v cedilu. ko vsebujejo gluten, zato moramo od dobavitelja pridobiti dokumentacijo, da ne vsebujejo glutena niti v sledeh ČEBULA: Uporabimo svežo čebulo, saj predhodno praže- ter da kontaminacija ni mogoča. na čebula običajno vsebuje moko in gluten. Svežo čebulo operemo pod tekočo vodo in narežemo na čisti plastični GOVEJI ZREZKI: Meso je naravno brez glutena, obstaja deski s čistim nožem. možnost kontaminacije pri razrezu. Meso operemo pod tekočo vodo in osušimo s čisto papirnato brisačko. Na PAPRIKA, KORENJE, CVETAČA, BROKOLI: Uporabimo čisti plastični deski ga s čistim nožem razrežemo v zrezke. svežo zelenjavo, ki jo operemo pod tekočo vodo in nare- žemo na čisti deski s čistim nožem. Zamrznjena, vložena, JUŠNA OSNOVA: Industrijsko pripravljene jušne osnove, sušena, rezana, pasirana zelenjava predstavlja tveganje. jušne kocke ali koncentrati so procesirani izdelki in pred- Če uporabimo kakorkoli predelano/obdelano zelenjavo, stavljajo večje tveganje kot jušna osnova pripravljena iz od dobavitelja zahtevamo dokumentacijo, da izdelek svežega mesa in/ali zelenjave. Če uporabimo industrijsko ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni pripravljeno osnovo, od dobavitelja zahtevamo dokumen-mogoča. tacijo, da izdelek ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. Če uporabimo sveže meso in/ SOL: Je naravno brez glutena, vendar pazimo, da upo-ali zelenjavo, le-to operemo in razrez izvedemo na čisti rabimo čisto, nekontaminirano sol (npr. odpremo novo plastični deski s čistim nožem. Tako pripravljeno jušno pakiranje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko zaje-osnovo lahko tudi zamrznemo v čistih označenih poso-nik mamo sol in moko. dicah. Če nimamo primerne jušne osnove, uporabimo er isk vodo. PETERŠILJ, BAZILIKA: Uporabimo sveža zelišča, ki jih operemo pod tekočo vodo, osušimo s papirnato brisač- OLJE: Rastlinska olja so naravno brez glutena. ko in razrez izvedemo na čisti plastični deski ter s čistim ept: Maja P nožem. V kolikor vseh zelišč nimamo na voljo, uporabimo tista, ki jih imamo. Rec Riba z blitvo in krompirjem priprava sestavine Ribe operemo pod tekočo vodo, posušimo s čisto ■ 4 sveže postrvi ali druge ribe po izbiri papirnato brisačko in posolimo. V trebušno votlino ■ sol damo žličko masla, malo narezanega česna in ■ česen peteršilj. Ribe v ponvi na olju lepo zapečemo na ■ peteršilj obeh straneh. ■ maslo ■ olivno olje Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo v ■ 8 srednje velikih krompirjev sveži slani vodi. Odcedimo ga in hranimo na toplem, ■ 800 g sveže blitve da ostane vroč. Blitvo očistimo in operemo pod tekočo vodo. Če ima velike liste in široke vlaknate peclje, jih ločeno narežemo. Mlado blitvo le na hitro pokuhamo v manjši količini sveže vode in jo odcedimo. Stebla starejše blitve kuhamo nekaj minut in šele nato dodamo mehkejše liste. hranilne vrednosti Še vročo blitvo in vroč krompir zmešamo in takoj dodamo strt česen, solimo, popramo, prelijemo z Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine oljčnim oljem in premešamo, da se krompir na pol Riba 120 0 g 5 g 19 g zmečka. Če želimo manj gosto jed, razredčimo z Blitva s krompirjem 80 11,5 g 2,7 g 2,5 g vodo, v kateri se je kuhala zelenjava. Ponudimo takoj. Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in si pripravimo čiste kuhinjske krpe. BG obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. Ribe pečemo v čisti ponvi in svežem olju. Uporaba fritez in filtrira-nega olja ni dopustna. RIBA: Ribe so naravno brez glutena. Uporabimo sveže PETERŠILJ: Uporabimo sveži peteršilj, ki ga operemo pod ribe, ker pri zamrzovanju in pakiranju rib obstaja mož- tekočo vodo, osušimo s svežo papirnato brisačko in razrez rompirjem nost vnosa glutena zaradi dodatkov ali kontaminacije pri izvedemo na čisti plastični deski ter s čistim nožem. pakiranju. Ribe operemo pod tekočo vodo in osušimo s čisto papirnato brisačko. Če uporabljamo zmrznjene ribe, MASLO: Naravno maslo (surovo ali čajno) brez vseh do-vo-in-k od dobavitelja zahtevamo dokumentacijo, da izdelek datkov je naravno brez glutena in ne predstavlja tveganja. ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni v-z-blit mogoča. OLIVNO OLJE: Izdelek je naravno brez glutena. postr SOL: Je naravno brez glutena, vendar pazimo, da upo-KROMPIR, BLITVA: Uporabimo sveži krompir in blitvo, ki rabimo čisto, nekontaminirano sol (npr. odpremo novo ju operemo pod tekočo vodo in razrez izvedemo sami, na gostilna/ pakiranje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko zaje- čisti deski in s čistim nožem. Zamrznjena, vložena, sušemamo sol in moko. na, rezana, pasirana zelenjava predstavlja večje tveganje ept/ kot sveža. Če uporabimo kakorkoli predelano/obdelano rec ČESEN: Uporabimo sveži česen, ki ga operemo pod zelenjavo, od dobavitelja zahtevamo dokumentacijo, da o.je/ tekočo vodo in narežemo na čisti plastični deski s čistim izdelek ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da kontami-usn nožem. Pri predelavi suhega mletega česna lahko pride nacija ni mogoča. /ok do kontaminacije z glutenom. Če uporabimo suhega, od dobavitelja zahtevamo proizvajalčevo dokumentacijo, da tps: ne vsebujejo glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. vzet po: ht ept po Rec Ražnjiči s krompirčkom sestavine in kumaricňo solato RAŽNJIČI ■ 700 g piščančjega ali svinjskega mesa ■ 2 stroka česna ■ 200 g navadnega jogurta ■ 2 žlici limoninega soka ■ 1 vejica origana ■ sol ■ 2 vejici peteršilja ■ poper priprava OCVRT KROMPIR Meso operemo in razrežemo na 3-4 cm velike ■ 5 velikih krompirjev ■ olje za cvrtje kose. Česen, peteršilj in origano očistimo, operemo, osušimo in sesekljamo. V veliki skledi KUMARIČNA SOLATA Z JOGURTOM zmešamo jogurt, limonin sok, sesekljana zelišča, ■ 4 kumare izpustimo) česen ter sol in poper. V pripravljeno omako ■ 1 strok česna ■ 1 žlica olivnega olja vmešamo meso, skledo pokrijemo in mariniramo ■ 200 g navadnega jogurta ■ 1 žlica limoninega soka približno 1 uro. Meso nanizamo na lesene paličice ■ sol ■ 2 vejici mete za enkratno uporabo in jih popečemo v ponvi na ■ poper (če nimamo preverjenega, ga malo olja. Krompir olupimo, narežemo in ocvremo v kozici v svežem olju. Kumare olupimo, razrežemo na polovice, z žlico izdolbemo semena in jih na tanko narežemo. hranilne vrednosti Česen olupimo, operemo in na drobno Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine sesekljamo. Meto operemo, lističe sesekljamo. Ražnjiči 93 1,2 g 1,7 g 18 g Vse sestavine zmešamo, solimo in popramo. Dodamo limonin sok, olivno olje, jogurt in Krompir 300 41 g 15 g 3,4 g sesekljano meto. Postavimo v hladilnik za pol ure, Kumarična solata z da se ohladi. jogurtom 28 2,8 g 1,4 g 1,1 g Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in si pripravimo čiste kuhinjske krpe. BG obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. Tveganje za kontaminacijo predstavlja žar, kjer se segrevajo lepi-nje ali pripravljajo jedi, ki vsebujejo škrob ali drobtine ter friteze, konvektomati in večkrat rabljeno, tudi filtrirano olje. Zato ražnjiče in krompirček raje popečemo v čisti kozici na svežem olju. MESO: Meso je naravno brez glutena, obstaja možnost in narežemo na čisti plastični deski s čistim nožem. kontaminacije pri razrezu, zato ražnjiče pripravimo sami. Meso operemo pod tekočo vodo in osušimo s čisto pa-LIMONIN SOK: Stisnemo sok sveže limone, ki je brez pirnato brisačko. Razrežemo ga na čisti plastični deski s glutena. Če uporabimo industrijsko pripravljen sok ali čistim nožem in nanizamo na lesene paličice za enkratno koncentrate, od dobavitelja pridobimo dokumentacijo, da aznjici uporabo. ne vsebujejo glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni i-r mogoča. skgr NAVADNI JOGURT Naravni jogurt (tekoči in čvrsti) brez cji-vseh dodatkov je naravno brez glutena in ne predstavlja SOL: Je naravno brez glutena, vendar pazimo, da upo-tveganja. rabimo čisto, nekontaminirano sol (npr. odpremo novo pakiranje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko zaje-piscan OLJE: Rastlinska olja so naravno brez glutena. mamo sol in moko. ept/ rec ORIGANO, PETERŠILJ, META: Uporabimo sveža zelišča, KROMPIR: Uporabimo sveži krompir, ga olupimo in o.je/ ki jih operemo pod tekočo vodo, osušimo s papirnato operemo pod tekočo vodo ter narežemo na čisti deski in usn brisačko in razrez izvedemo na čisti plastični deski ter s s čistim nožem. Zamrznjen predpripravljen krompir lahko čistim nožem. vsebuje gluten, zato moramo od dobavitelja pridobiti /ok dokumentacijo, da ne vsebujejo glutena niti v sledeh ter tps: POPER: Je naravno brez glutena, vendar obstaja tveganje da kontaminacija ni mogoča. za kontaminacijo pri mletju ali pakiranju. Od dobavitelja moramo pridobiti dokumentacijo, da ne vsebuje glutena KUMARE: Uporabimo sveže kumare, ki jih operemo pod vzet po: ht niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča, sicer ga iz tekočo vodo in razrez izvedemo sami na čisti deski in s recepta raje izpustimo. čistim nožem. ept po ČESEN: Uporabimo sveži česen, saj suhi mleti česen lah-Rec ko vsebuje gluten. Sveži česen operemo pod tekočo vodo Sadna kupa s smetano priprava sestavine Sveže sadje olupimo, narežemo na koščke in po ■ poljubno sveže sezonsko sadje okusu sladkamo. (jabolka, češnje, hruške, jagode, banane, pomaranče) ■ sladka smetana (brez dodatkov) Smetano stepemo in naložimo na sadno kupo tik ■ sladkor pred postrežbo. Predlog: Sadni kupi lahko dodamo tudi kepico BG sladoleda – če nimamo preverjenega, ga raje izpustimo. hranilne vrednosti Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine 125 23,5 g 3,4 g 1,5 g Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in pripravimo čiste kuhinjske krpe. Posebej smo pozorni, da je aparat za stepanje smetane resnično čist. SMETANA: Naravna sladka smetana brez dodatkov je SLADKOR: Je naravno brez glutena, vendar pazimo, da naravno brez glutena in ne predstavlja tveganja. Če uporabimo čist, nekontaminiran sladkor (npr. odpremo uporabimo smetano za stepanje ali smetano v spreju, ki novo pakiranje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko vsebujeta različne dodatke, od dobavitelja zahtevamo do- zajemamo sladkor in moko. kumentacijo, da izdelek ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. SLADOLED: Sladoled je procesiran mlečni izdelek, v katerem se lahko nahaja gluten. Uporabimo ga lahko le, če SADJE: Uporabimo sveže sadje, ki je naravno brez glute- od dobavitelja pridobimo proizvajalčevo dokumentacijo, na. Operemo ga pod tekočo vodo, olupimo in narežemo da izdelek ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da kon-na čisti deski in s čistim nožem. Zamrznjeno, vloženo, su- taminacija ni mogoča. Če ga kupujemo v maloprodaji, šeno, rezano in pasirano sadje predstavlja večje tveganje izberemo takšnega, ki je označen »brez glutena«. kot sveže. Če uporabimo kakorkoli predelano/obdelano (npr. zamrznjeno, vloženo) sadje, od dobavitelja zahtevamo dokumentacijo, da ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. čko. ept: Jana A Rec Brezglutenske palacˇinke priprava sestavine Za 6-7 palačink (ponev 23 cm): Vse sestavine zmešamo, da nastane gosta, tekoča zmes. ■ 2 jajci Pomembno je, da masa počiva najmanj 10 ■ 1 mala žlica sladkorja ■ ščepec soli minut. Med počivanjem se masa zgosti, zato ■ 200 ml mleka jo po potrebi razredčimo. Segrejemo ponev, ■ 50 ml naravne gazirane mineralne vode jo namastimo in spečemo palačinke. Nama- ■ 120 g bg moke žemo jih z BG čokoladnim namazom ali BG ■ olje za peko marmelado. Uporabimo pa jih lahko tudi za ■ BG čokoladni namaz ali BG marmelada jušno zakuho ali druge jedi, v tem primeru izpustimo sladkor. hranilne vrednosti Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine 190 26 g 5,4 g 9 g e Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Posebej smo cink pozorni, da je aparat za stepanje ali metlica resnično čist. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in si pripra-ala vimo čiste kuhinjske krpe. BG obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno 45-p »špricanje« v lonec. Palačinke pečemo v čisti ponvi in svežem olju. epti/2 JAJCA: Sveža jajca so naravno brez glutena in ne ČOKOLADNI NAMAZ, MARMELADA: Sta procesirana ec predstavljajo tveganja. izdelka, v katerih se lahko nahaja gluten. Od dobavitelja zahtevamo proizvajalčevo dokumentacijo, da izdelek MOKA: Je visokorizični izdelek. Obvezna je uporaba ena/95-r ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da kontaminacija namenskih deklariranih BG izdelkov. Od dobavitelja ni mogoča. Če ju kupujemo v maloprodaji, izberemo zahtevamo proizvajalčevo dokumentacijo ter analizni takšna, ki sta označena z »brez glutena«. ez-glut izvid ali certifikat, ki to potrjuje. Če moko kupujemo v maloprodaji, izberemo takšno z napisom »brez glutena« epti-br in označeno z registriranim znakom “prečrtan žitni klas”. rec Preverimo, da ne vsebuje BG ovsa, saj del bolnikov s e/ celiakijo tudi na BG oves reagira enako kot na gluten. clan za- MLEKO: Naravno pasterizirano ali sterilizirano mleko ter naravni mlečni izdelki brez vseh dodatkov so naravno ija.si/ brez glutena in ne predstavljajo tveganja. SOL, SLADKOR: Sta naravno brez glutena, vendar vo-celiak pazimo, da sta čista in nekontaminirana (npr. odpremo novo pakiranje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko .drustw zajemamo sol ali sladkor in moko. w w OLJE: Rastlinska olja so naravno brez glutena in ne predstavljajo tveganja. vzet po: ept po Rec Zapečen mladi krompir s skuto sestavine in kislo smetano ■ 1 kg drobnega mladega krompirja ■ 400 g skute ■ 2 jajci ■ 3 žlice kisle smetane ■ 2 žlici svežih sesekljanih zelišč (koprc ali drobnjak) ■ 0.5 - 1 dl mleka priprava ■ sol ■ poper (če nimamo preverjenega, ga izpustimo) Krompir temeljito operemo pod tekočo vodo (po ■ muškatni orešček po okusu potrebi ga oščetkamo) in ga ne lupimo. Krompir ■ olje ali maslo lahko nato na pol skuhamo ali pa ga spečemo v pečici. V prvem primeru ga v sveži osoljeni vodi kuhamo približno 20 minut oziroma toliko časa, da ga lahko prebodemo z nožem. Pri tem pazimo, da se krompir ne razkuha. hranilne vrednosti V drugem primeru pa krompir stresemo v namaščen Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine pekač in ga začinimo s soljo ter prelijemo z oljem. 85 10 g 2 g 4 g Dobro premešamo, da se vsi krompirji enakomerno začinijo in naoljijo, nato jih razporedimo po pekaču. Krompir pečemo v pečici, segreti na 180 0C toliko časa, da se zmehča in dobi nežno zlato rjavo barvo. Medtem v skledo stresemo skuto in jo z vilicami dobro pretlačimo. Zmešamo jo s kislo smetano, Če smo krompir kuhali, ga dobro odcedimo in stresemo jajcema in sesekljanim koprcem (drobnjakom). v pekač, ki smo ga namastili z maslom ali oljem. Bodisi Prilijemo toliko mleka, da dobimo srednje gosto kuhan ali pečen krompir v pekaču nato prelijemo s zmes, ki jo po okusu začinimo s soljo, mletim pripravljeno zmesjo ter ga pečemo v ogreti pečici še 20 do poprom in muškatnim oreščkom. 30 minut oziroma toliko časa, da se preliv lepo zlato rjavo obarva in zapeče. Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Posebej pozorni o smo na čistost pekača oz. uporabimo takšnega, v katerem se ne pripravljamo glutenskih jedi. Zamenjamo pred-etan pasnik, umijemo roke in si pripravimo čiste kuhinjske krpe. Na štedilniku BG obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. V pečici BG jedi ne pečemo hkrati z glutenskimi -sm jedmi. Če se temu ne moremo izogniti, izključimo ventilacijo in pečemo na najvišji rešetki. islo KROMPIR: Uporabimo sveži mladi krompir, ki ne pred-niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. o-in-kut stavlja tveganja. Dobro ga operemo pod tekočo vodo. MUŠKATNI OREŠČEK: Uporabimo sveže odprti in nena- -s-sk OLJE: Rastlinska olja so naravno brez glutena in ne pred- četi muškatni orešček in ga nastrgamo na čistem strga-stavljajo tveganja. lu. Začimbne mešanice ali mlete suhe začimbe lahko rompir vsebujejo gluten, zato moramo od dobavitelja pridobiti SOL: Je naravno brez glutena, vendar pazimo, da upo-di-k dokumentacijo, da ne vsebujejo glutena niti v sledeh ter rabimo čisto, nekontaminirano sol (npr. odpremo novo da kontaminacija ni mogoča. pakiranje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko zaje-en-mla mamo sol in moko. POPER: Začimbne mešanice ali mlete suhe začimbe lahko vsebujejo gluten, zato moramo pri uporabi mlete-zapec MLEKO, MASLO, KISLA SMETANA, SKUTA: Naravno ga popra od dobavitelja pridobiti dokumentacijo, da ne ept/ pasterizirano ali sterilizirano mleko ter naravni mlečni vsebujejo glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni rec izdelki brez vseh dodatkov so naravno brez glutena in ne mogoča ali ga iz recepta izpustimo. o.je/ predstavljajo tveganja. usn JAJCA: Sveža jajca so naravno brez glutena in ne pred- /ok stavljajo tveganja. tps: KOPRC ali DROBNJAK: Uporabimo sveža zelišča, ki jih operemo pod tekočo vodo, osušimo s papirnato brisač- vzet po: ht ko in razrez izvedemo na čisti plastični deski ter s čistim nožem. V kolikor vseh zelišč nimamo na voljo, uporabimo tista, ki jih imamo. Začimbne mešanice in suhe mlete ept po začimbe lahko vsebujejo gluten, zato moramo od doba-Rec vitelja pridobiti dokumentacijo, da ne vsebujejo glutena Losos s šparglji in mladim krompirjem sestavine ■ 800 g mladega krompirja ■ 4 žlice olivnega olja ■ 16 svežih špargljev ■ 600 g svežih lososovih filejev (4 fileji po 150 g) priprava ■ 0,75 žličke soli ■ 0,25 žličke sveže mletega popra Pečico segrejemo na 220 0C. Mladi krompir skrbno ■ 3 žlice sveže stisnjenega limoninega soka operemo pod tekočo vodo (po potrebi ga tudi skrtačimo). Večje krompirje prerežemo na pol, manjše pustimo cele. Krompir stresemo v večji pekač. Začinimo ga s soljo, prelijemo z dvema žlicama olivnega olja, dobro premešamo in pečemo hranilne vrednosti v ogreti pečici 20 minut. Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine Medtem ko se krompir peče, pripravimo šparglje 112 7 g 6 g 8 g in lososove fileje. Špargljem najprej odlomimo ali odrežemo olesenele dele, nato jih po potrebi olupimo do vršička. S prsti gremo čez ribje fileje in s pinceto odstranimo morebitne koščice. Ribje fileje nato operemo in temeljito osušimo s papirnatimi lopatke nežno premešamo. V pekač zložimo lososove fileje. brisačkami. Vsak file začinimo z malo limoninega soka. Sestavine v pekaču prelijemo s preostalim olivnim oljem. Pekač še za 10 do 15 Po 20 minutah peke pekač s krompirjem vzamemo minut potisnemo v ogreto pečico, da se fileji lososa lepo iz pečice in dodamo šparglje. Pekač še za 15 minut zapečejo. potisnemo v ogreto pečico. Lososove fileje serviramo na krožnik in jih obložimo s šparglji Lososove fileje začinimo s poprom in soljo. Pekač in pečenim krompirjem. Pripravljeno jed postrežemo skupaj s ponovno vzamemo iz pečice in zelenjavo s pomočjo krhljem limone. Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Posebej pozorni smo na čistost pekača oz. uporabimo takšnega, v katerem ne pripravljamo glutenskih jedi. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in si pripravimo čiste kuhinjske krpe. Na štedilniku brezglutenski obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. V pečici BG jedi ne pečemo hkrati z glutenskimi jedmi. Če se temu ne moremo izogniti, izključimo ventilacijo in pečemo na najvišji rešetki. KROMPIR: Uporabimo sveži mladi krompir, ki ne pred- ŠPARGLJI: Uporabimo sveže šparglje, ki jih operemo pod rompirjem stavlja tveganja. Dobro ga operemo pod tekočo vodo, tekočo vodo. po potrebi ga narežemo na čisti plastični deski s čistim dim-k nožem. LIMONIN SOK: Limono operemo pod tekočo vodo in prerežemo na čisti plastični deski s čistim nožem. Preverimo, OLJE: Rastlinska olja so naravno brez glutena in ne pred- da je ožemalnik resnično čist in stisnemo limonin sok. Če stavljajo tveganja. uporabimo industrijsko pripravljen sok ali koncentrate, glji-in-mlaar od dobavitelja pridobimo dokumentacijo, da ne vsebuje-SOL: Je naravno brez glutena, vendar pazimo, da upo-jo glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. rabimo čisto, nekontaminirano sol (npr. odpremo novo pakiranje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko zajemamo sol in moko. ept/losos-s-sp rec POPER: Začimbne mešanice ali mlete suhe začimbe lah-o.je/ ko vsebujejo gluten, zato moramo od dobavitelja pridobiti dokumentacijo, da ne vsebujejo glutena niti v sledeh usn ter da kontaminacija ni mogoča. /ok tps: LOSOS: Ribe so naravno brez glutena. Uporabimo sveže ribje fileje, ker pri zamrzovanju in pakiranju rib obstaja možnost vnosa glutena zaradi dodatkov ali kontaminaci-vzet po: ht je pri pakiranju. Fileje operemo pod tekočo vodo in osuši-mo s čisto papirnato brisačko. Če uporabljamo zmrznjene ept po ribe, od dobavitelja zahtevamo dokumentacijo, da izdelek ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da kontaminacija ni Rec mogoča. Grahova kremna juha sestavine s špinac ■ 1 strok svežega česna ˇo in meto ■ 1 mlada čebula ■ 250 g krompirja ■ 200 g izluščenega graha (sveži ali zamrznjen) ■ 600 ml zelenjavne jušne osnove brez glutena ali vode ■ 200 g mladih špinačnih listov priprava ■ 1 pest svežih metinih listkov ■ 2 žlici kisle smetane Zelenjavo skrbno očistimo, operemo in osušimo. ■ sol in sveže mleti poper Mlado čebulico, skupaj z zelenim delom, ■ kisla smetana in kuhana grahova zrna za dekoracijo narežemo na kolobarje, krompir narežemo na ■ 2 žlici olivnega olja kocke. Česen stremo z nožem in ga olupimo. V loncu segrejemo olivno olje na katerem med mešanjem popražimo mlado čebulico in česen. Dodamo grah in krompir, vse skupaj med hranilne vrednosti nenehnim mešanjem pražimo eno minuto, prilijemo jušno osnovo ali svežo vodo. Na zmerni Hranilna vrednost/100 g Kalorije/kcal Ogljikovi hidrati Maščobe Beljakovine temperaturi kuhamo toliko časa, da se grah in 86 10 g 3 g 2 g krompir zmehčata. Ko se zelenjava zmehča, v lonec dodamo špinačo in metine listke. Kuhamo še 5 minut, nato lonec odstavimo in v skledici shranimo nekaj kuhanih grahovih zrn. Dodamo dve žlici kisle smetane, juho gladko “zmiksamo” s Juho serviramo v globoke krožnike ali jušne paličnim mešalnikom in jo po želji precedimo skodelice. čez cedilo z drobnimi luknjicami. Po okusu Poljubno jo okrasimo s prihranjenimi grahovimi začinimo s poprom in soljo. zrni ter kislo smetano ali gostim jogurtom. Dobro očistimo delovne površine, pregledamo vse kuhinjske pripomočke, da so resnično čisti. Zamenjamo predpasnik, umijemo roke in si pripravimo čiste kuhinjske krpe. BG obrok kuhamo na primerni razdalji od ostalih jedi, da preprečimo morebitno »špricanje« v lonec. PALIČNI MEŠALNIK in CEDILO predstavljata tveganje, ker se v špranjah in luknjicah, kljub umivanju, lahko zadržijo ostanki hrane. Če je le mogoče, uporabimo namenske oet pripomočke, ki se uporabljajo le za BG živila. Če tega nimamo, palični mešalnik natančno očistimo in prebriše-mo celotno površino, vključno z ročajem, da se v špranjah ali pod rezalom ne bi zadrževali morebitni ostanki hrane. Cedilo dobro pregledamo in pred uporabo dodatno operemo. co-in-m ČEBULA in ČESEN: Uporabimo svežo čebulo in česen, saj GRAH, ŠPINAČA in METINI LISTKI: Sveži grah, špinačne predhodno pražena čebula ali mleti česen lahko vsebu-in metine liste operemo pod tekočo vodo. Metine liste jeta gluten. Olupimo ju in operemo pod tekočo vodo in lahko tudi izpustimo. Predelana/obdelana zelenjava (za-razrežemo na čisti plastični deski s čistim nožem. mrznjena, vložena, sušena, rezana, pasirana) predstavlja tveganje in je ne smemo uporabljati brez predhodnega remna-juha-s-spina KROMPIR: Uporabimo sveži krompir, ki ga olupimo in preverjanja. Od dobavitelja zahtevamo dokumentacijo, narežemo na čisti plastični deski s čistim nožem. da izdelek ne vsebuje glutena niti v sledeh ter da konta-ova-k minacija ni mogoča. ah OLJE: Rastlinska olja so naravno brez glutena in ne pred-gr stavljajo tveganja. SOL: Je naravno brez glutena, vendar pazimo, da upo-ept/ rabimo čisto, nekontaminirano sol (npr. odpremo novo rec ZELENJAVNA JUŠNA OSNOVA: Industrijsko pripravljena pakiranje), v kuhinjah namreč pogosto z isto žličko zaje-o.je/ jušna osnova, jušne kocke ali koncentrati so procesirani mamo sol in moko. izdelki in predstavljajo večje tveganje kot jušna osnova usn pripravljena iz svežega mesa in/ali zelenjave. Če upora- /ok POPER: Začimbne mešanice ali mlete suhe začimbe lah-bimo industrijsko pripravljeno, od dobavitelja zahteva-ko vsebujejo gluten, zato moramo od dobavitelja prido-tps: mo dokumentacijo, da izdelek ne vsebuje glutena niti v biti dokumentacijo, da ne vsebujejo glutena niti v sledeh sledeh ter da kontaminacija ni mogoča. Če uporabimo ter da kontaminacija ni mogoča. svežo zelenjavo, le-to operemo in razrez izvedemo na čisti vzet po: ht plastični deski s čistim nožem. Tako pripravljeno jušno KISLA SMETANA: Naravno pasterizirano ali sterilizirano osnovo, v čistih označenih posodicah, lahko tudi zamr-mleko ter naravni mlečni izdelki brez vseh dodatkov so ept po znemo. Če nimamo primerne jušne osnove, uporabimo naravno brez glutena in ne predstavljajo tveganja. Rec vodo. Raziščite naša spletna orodja, da boste izvedeli več o celiakiji in postali »strokovnjak« na tem področju. Na voljo so različna izobraževalna orodja, namenjena opolnomočenju bolnikov ali staršev otrok s celiakijo ter podpori zdravstvenim delavcem. Spoznajte ozadje te avtoimunske motnje, naučite se kako izvajati brezglutensko dieto in jo vključiti v vaš vsakdan! Za več informacij obiščite spletno stran: www.poznam-celiakijo.com CD SKILLS Za dodatne informacije se obrnite na: Slovensko društvo za celiakijo – komisija za prehrano Ljubljanska ulica 5, 2000 Maribor komisija@drustvo-celiakija.si telefon: 02 300 63 50 www.drustvo-celiakija.si Mestna občina Maribor Služba za razvojne projekte in investicije – projektna pisarna Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor jasmina.dolinsek@maribor.si