World champions in training - Gielas, Anna M. (Sodobni vojaški izzivi, 2024)
Primeri skrajno desničarskega ekstremizma v nemškem poveljstvu specialnih sil kopenske vojske (Kommando Spezialkräfte Heer, KSK) se že več let uvrščajo na naslovnice mednarodnih medijev. Ogorčenje nemške javnosti in zahteva po spremembah sta ponudila priložnost za prestrukturiranje ne le KSK, temveč vseh nemških vojaških sil za specialno delovanje (GERSOF). Pričujoči prispevek zagovarja, da je celovita prenova potrebna zaradi številnih izzivov, s katerimi se spoprijemajo GERSOF, vendar je bil zagon izgubljen zaradi odnosov med nemško vlado in ključnimi deležniki, vključno z mediji. Prispevek na podlagi teorije akterjev in omrežij raziskuje te zapletene odnose in ponazarja, zakaj je vlada zapravila priložnosti za okrepitev GERSOF kot elementa nacionalne varnosti in za ponovno potrditev zavezanosti zaveznikom.
Keywords: German Special Operations Forces; GERSOF; Kommando Spezialkräfte Heer; Kommando Spezialkräfte Marine; NATO Special Operations Forces; Natove sile za specialno delovanje.; Nemške oborožene sile; Politika in vladanje; Skrajna desnica