Ocena primarne hemostaze z analizatorjem trombocitne funkcije PFA-100 - Mlakar, Uroš (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Za laboratorijsko diagnostiko motnje primarne hemostaze se odločimopri nagnjenosti k podplutbam, pripogostih krvavitvah iz nosu, menoragiji ali pooperativni krvavitvi, zlasti po izruvanju zob ali tonzilektomiji. Običajno se za ugotavljanje motenj v primarni hemostazi uporabljajo čas krvavitve (ČK), merjenje von Willebrandovega faktorja (vWF) inagregometrija. Kot presejalni test za ugotavljanje motnje primarne hemostazese je do nedavnega uporabljal predvsem ČK. Občutljivost testa za ugotavljanje motnje funkcije trombocitov in ponovljivost testa je slaba. Uvedba merjenja zapiralnega časa (ZČ) z analizatorjem PFA-100 odpravlja mnoge slabosti, ki spremljajo določanje ČK. Z ZČ merimo nastanek trombocitnega strdka, ki zamaši odprtino v membrani, skozi katero teče kri. Strdek nastane zaradi delovanja velikih strižnih sil na trombocite in prisotnih agonistov na membrani. Uporabi se lahko testna celica, ki ima na membrani kolagen in adrenalin in/ali celica s kolagenom in ADP. Analizator izmeri čas, ki je potreben, da nastali trombocitni strdek ustavi pretok krvi skozi membrano. Zaključki. V članku obravnavamo prednosti in omejitve klinične uporabe analizatorja PFA-100. Zaradi enostavne izvedbe in dobre občutljivosti je ZČ primerna presejalna preiskava za ugotavljanje von Willebrandove bolezni, prirojenih napak trombocitov in pridobljene okvare funkcije trombocitov zaradibolezni in zdravil (acetilsalicilna kislina). Test lahko uporabljamo tudi za vodenje zdravljenja von Willebrandove bolezni z dezmopresinom. Omogočatudi spremljanje zdravljenja z antiagregacijskimi zdravili.
Keywords: Bleeding Time; Blood Platelet Disorders; hemostaza; kri; krvavitev; Krvavitev, čas; motnje; Platelet Aggregation; Platelet Function Tests; trombociti; Trombociti, agregacija; Trombociti, funkcijski testi; Trombociti, motnje