The use of the Hook-Jeeves method for the calculation of complex nonlinear equivalent magnetic circuits - Zagirnyak, Mykhaylo (JET on-line, 2017)
Hook-Jeeves metoda je bila uporabljena kot podlaga pri razvoju matematičnega modela magnetnega sistema, primernega za izvedbo inženirskih izračunov in optimizacije pri načrtovanju. Zagotavlja minimalne izdatke pri pripravi začetnih podatkov, sprejemljivega časa štetja in avtomatsko konvergenco v velikem intervalu variacij vhodnih parametrov. Predlagani model omogoča pridobivanje visoko natančnih izračunov sistemov nelinearnih enačb, ki opisujejo zapletena nelinearna magnetna vezja. Predstavljen pristop je možno uporabiti pri oblikovanju metod za načrtovanje električnih naprav na enosmerni električni tok, zlasti elektromagnetnih ločevalnikov.
Keywords: Hook-Jeeves metoda; magnetna vezja; matematični modeli; nelinearno programiranje; optimizacija