Sex differences and performance evaluation in preschool athletic events - Cvenić, Josip (Annales kinesiologiae (Koper), 2025)
Študija je proučevala razlike med spoloma v motoričnih sposobnostih predšolskih otrok in v njej je predlagana preliminarna, normativno utemeljena ocenjevalna lestvica za tri atletske discipline, vključene v olimpijski festival vrtcev. Vzorec je obsegal 120 otrok (60 fantov in 60 deklic), ki so bili stari približno šest let ter, izbrani na podlagi najboljših dosežkov na ravni okrožnih tekmovanj med letoma 2007 in 2017. Motorični dosežki so bili ocenjeni v metanju žoge, skoku v daljino z mesta in teku na 50 metrov. Razlike med spoloma so bile analizirane z neodvisnim t-testom, pri čemer so bili izračunani tudi učinki velikosti (Cohenov d). Fantje so dosegli statistično pomembno boljše rezultate v metanju žoge (t(118) = 6,51; p < 0,001; d = 1,19) in teku na 50 metrov (t(118) = -2,07; p = 0,041; d = -0,38), kar kaže na velik oziroma majhen do zmeren učinek. Pri skoku v daljino z mesta ni bilo ugotovljenih statistično pomembnih razlik med spoloma (t(118) = 0,64; p = 0,521; d = 0,12). Primerjava z nacionalnimi podatki je pokazala podobne vzorce, pri čemer fantje že v zgodnjem otroštvu izkazujejo boljše rezultate v nalogah, povezanih z eksplozivno močjo in hitrostjo. Predlagana petstopenjska ocenjevalna lestvica, oblikovana na podlagi tekmovalnih dosežkov, je praktično orodje za uporabo v organiziranih predšolskih športnih okoljih. Glede na selektivno naravo vzorca ter odsotnost formalnega preverjanja zanesljivosti in veljavnosti je treba lestvico obravnavati kot preliminarno in primerno predvsem za telesno aktivne predšolske otroke, vključene v tekmovalne športne programe.
Keywords: athletics events; evaluation scale; motor performance; motorične sposobnosti; ocenjevalna lestvica; predšolski otroci; preschool children; razlike med spoloma; sex differences; športni dogodki