Pomen prokalcitonina pri prepoznavanju bakterijske okužbe - Gabršček, Lucija (Zdravniški vestnik, 2001)
Izhodišča. Prepoznavanje bakterijskih okužb je pri kritično bolnih zelo pomembno in neposredno opredeljuje antibiotično zdravljenje. Prokalcitonin (PCT) je označevalec bakterijskega vnetja, ki ga spremlja sistemski odgovor organizma. Povišane vrednosti so ugotovili tudi pri glivičnih in parazitarnih okužbah, pri virusnih in sistemskih obolenjih pa so vrednosti PCT normalne. Želeli smo ugotoviti, ali prokalcitonin bolj zanesljivo opredeli bakterijsko okužbo kot C-reaktivni protein (CRP). Zanimala nas je napovedana vrednost PCT in CRP glede izhoda bolezni. Metode. V klinično, retrospektivno in opazovalno raziskavo smo vključili 34 bolnikov, ki so imeli ob prvi določitvi PCT klinične ali laboratorijske znake vnetja. Glede na mikrobiološki izvid smo bolnike razvrstili v tri skupine in merili vrednosti CRP, PCT in hitrost sedimentacije eritrocitov (SR) ter določali število levkocitov. V skupini A sobili bolniki s sterilnimi kužninami, v skupini B pa bolniki, pri katerih smoiz odvzetih kužnin osamili povzročitelja, vendar so bile hemokulture sterilne. V skupino C smo uvrstili bolnike, pri katerih smo iz hemokulture osamili povzročitelja. Retrogradno smo primerjali vrednosti CRP in PCT med posameznimi skupinami ter med umrlimi in preživelimi. Rezultati. Povprečna mediana vrednost PCT pri bolnikih v skupini A je bila 8,9 +- 13,3 ng/ml, v skupini B 5,3 +- 9,3 ng/ml in v skupini C 21,0 +- 25,0 ng/ml. Statistično pomembna razlika je bila le med skupinama B in C (p=0,019). Povprečne mediane vrednosti CRP so bile v skupini A 129,9 +-67,4 mg/l, v skupini B 104,3 +- 60,1mg/l ter v skupini C 117,4 +- 46,1 mg/l. Vrednosti CRP se med skupinami niso statistično pomembno razlikovale. (Izvleček prekinjen pri 2000 znakih).
Keywords: Analiza preživetja; Bacterial infections; Bakterijske infekcije; Calcitonin; C-reactive protein; C-reaktivna beljakovina; Critical illness; Diagnosis; diagnostika; Kalcitonin; Kritična bolezen; Survival analysis