Vpliv tehničnih parametrov gozdarskega traktorja ob njegovi izbiri - Marenče, Jurij (Gozdarski vestnik, 2006)
V prispevku opisujemo metodologijo in nekatere rezultate raziskave, ki v našihrazmerah predstavljajo novost pri ugotavljanju tehničnih parametrov traktorja med vlačenjem lesa. S prilagojeno merilno verigo smo izmerili vrednosti posameznih tehničnih parametrov in dinamiko do katere med vlačenjem po vlaki prihaja. V raziskavo so bili vključeni traktorji Woody 110 in AGT 835T s hidrostatičnim in mehanskim prenosom sil. Dobljene vrednosti obremenitev na oseh traktorja, vlečnih sil in zdrsa lahko dodatno pomagajo priizbiri delovnega sredstva - glede na delovne razmere se lahko odločamo o primernosti in smiselnosti uporabe posameznega traktorja.
Keywords: forestry; gozdarstvo; traktorji; lastnosti; spravilo lesa