Scintigraphic detection of peptic lesions with the method of radiolabelled sucralfate - Naumovski, John (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Izhodišča. Sukralfat uporabljamo za zdravljenje ulkusne bolezni. Po peroralni aplikaciji se močno veže na poškodovano sluznico in na ta način zaščiti sluznico pred nadaljnjo poškodbo s kislino in pepsinom. Če sukralfat označimo z radioizotopom, ki je sevalec gama žarkov, lahko z gama kamero zaznamo morebitno poškodbo sluznice. Tako je bil namen študije potrditi primerno neinvazivno metodo za ugotavljanje razjede sluznice zgornjega gastrointestinalnega trakta. V preliminarni študiji smo ocenili pomen scintigrafije s sukralfatom, ki smo ga označili z radioizotopom, pri ugotavljanju peptične razjede. Bolniki in metode. Pri 35 bolnikih, ki so bili predhodno endoskopsko pregledani, smo naredili scintigrafijo s Tc-99m-DTPA sukralfatom. Bolniki so bili razdeljeni v 2 skupini: 20 jih je imelo endoskopsko potrjeno peptično razjedo, kontrolna skupina 15 bolnikov pa ni imela bolezni v zgornjem gastrointestinalnem traktu. Rezultati. Pri uporabi nove klinične metode smo ugotovili, da je imela scintigrafija 75 % senzitivnosti in 100 % specifičnosti ter 85,7% natančnosti. Zaključki. Scintigrafija s Tc-99m-DTPA sukralfatom lahko predstavlja dodatno dopolnjujočometodo pri rutinskem ugotavljanju sluzničnih razjed.
Keywords: diagnostika; Endoscopy, Gastrointestinal; Endoskopija gastrointestinalna; Isotope Labeling; Izotopi, označevanje; Napovedna vrednost testov; Občutljivost in specifičnost; Peptic Ulcer; Peptični ulkus; Predictive Value Of Tests; Radionuclide Imaging; scintigrafija; Sensitivity And Specificity; Sucralfate; Sukralfat