Ali je modo ogrožen organ - Zorn, Branko (Medicinski razgledi, 2000)
Nekatere študije poročajo o večji pojavnosti raka mod in drugih napak spolovilin izločil, kot so retinirano modo in hipospadija, medtem ko kakovost semena pada. V zadnjih letih so kemikalije in radioaktivne snovi zbujale veliko pozornost zaradi svojega morebitnega negativnega vpliva na človekovo zdravje. Vemo tudi, da poškodba moda lahko nastane zaradi neprimernega načina življenja alkohol,mamila in preveč stisnjena oblačila. Dokazali so tudi, da nareproduktivno funkcijo negativno vplivajo psihosocialni dejavniki, kot so stres in družbeno-ekonomski problemi. Nekateri avtorji menijo, da je lahko dolgotrajna izpostavljenost pesticidom zaradi njihovega estragenskega oziroma antiandrogenskega delovanja vzrok vseh teh nepravilnosti. V Sloveniji smo s študijo normalnih spermiogramov pri mladih in zdravih moških ugotovili pomenljive spremembe semena v obdobju 1983-1996. Prišlo je do padca hitre gibljivosti semenčic. Prav tako smo opazili manjšo koncentracijo semenčic pri moških, rojenih v obdobju 1950-1960. V času vojne za osamosvojitev Slovenije (julij 1991) pa smo ugotovili slabšo gibljivost semenčic. Vzroki teh poslabšanj še niso ugotovljeni. Vendar ne najdejo vsi raziskovalci negativnih sprememb in v posameznih državah lahko obstajajo regionalne razlike. Potrebujemo prospektivne študije z istimi metodologijami, ki bi analizirale omenjene napake. Stem bi bolje razumeli razširjenost problemov in si razložilivzroke. Študije bi bile koristne, saj bi izsledki omogočili preventivo oz. zdravljenje. Negativne spremembe semena pri moškem ne pomenijo,da bo imel zagotovo težave s plodnostjo. Lahko pričakujemo, da bo postal prej ali slej manj ploden, kar pomeni, da bo vedno več parov imelo težave pri zanositvi in bo potrebovalo pomoč zdravnikov To predstavlja psihološki napor; pa tudi ekonomsko in socialno obremenitev.
Keywords: novotvorbe; Testicular neoplasms; tumor; ogroženost; Diagnosis; Etiology; Infertility, male; Hypospadias; Cryptorchidism; Environmental exposure; Sperm motility; Sperm count; testis